Κύπρος

Μεγάλη πυρκαγιά στα Κατεχόμενα – Εκκενώνονται χωριά

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στα κατεχόμενα.
Ακούστε το άρθρο

Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, από μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που από προχθές βρίσκεται εκτός ελέγχου απειλώντας κατοικημένες περιοχές οι οποίες εκκενώνονται.

Με το πρώτος φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως. Κατά την διάρκεια της νύχτας ο «έπαρχος» Τρικώμου είχε πει ότι και ο Άγιος Ανδρόνικος ήταν σε επιφυλακή για εκκένωση.

Σύμφωνα με τον Δ/ντη του Τμήματος Δασών ο οποίος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο, δεν αποκλείεται σήμερα να συνδράμουν για κατάσβεση και ισραηλινά πτητικά μέσα.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη γύρω στις 14.00 κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και επηρεάζει τα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Μάντρες, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Ιάκωβο.

Σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις αρμόδιες «αρχές» του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το sigmalive η φωτιά μέχρι χτες είχε κάψει 5.000 στρέμματα.

Όλη η επικαιρότητα