Κόσμος

Μεγάλη Βρετανία: Ξεκίνησε σήμερα το «μεγαλύτερο πείραμα» της τετραήμερης εργασίας

Η συγκεκριμένη δοκιμή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων - Ανάλογες δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν σε Ισπανία και Σκωτία
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, από ένα τοπικό εστιατόριο μέχρι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ξεκίνησαν από σήμερα τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, χωρίς μείωση μισθού, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως «πείραμα» του νέου εργασιακού μοντέλου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαρκεί έξι μήνες και διοργανώνεται από την ΜΚΟ «4 Day Week Global», σε συνεργασία με την «δεξαμενή σκέψης» Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week Campaign και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Boston College. Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο: 100% του μισθού των εργαζομένων, 80% του χρόνου τους με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%.

Ο Τζόε Ο’ Κόνορ, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «4 Day Week Global», δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή του κύματος της τετραήμερης εβδομάδας: «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο σύνορο του ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο και με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα που θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ορισμένες από τις άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή «δοκιμή», παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες για το χώρο εργασίας, στέγαση, υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού για κτίρια και κατασκευές, τρόφιμα και ποτά και ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της. Οι «πειραματικές» τετραήμερες εβδομάδες εργασίας, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Όλη η επικαιρότητα