Ηλεία

Μεγάλος εχθρός στο δάσος της Φολόης

Ένα νέο και ιδιαίτερα επιβλαβές έντομο φαίνεται πως έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα σε καστανιές της Ηλείας στο δρυοδάσος Φολόης, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μια μικρή ανησυχία στις τάξεις του δασαρχείου, που όμως φαίνεται να έχει τη λύση σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα μέτρα πρόληψης του, προκειμένου να μην εξαπλωθεί σε όλο το νομό.

Πρόκειται για ένα ζουζούνι που αποκαλείται «Σφήκα της καστανιάς» (επιστημονικά γνωστό ως Dryocosmus Kuriphilus) και πρόκειται για έναν εκ των χειρότερων εχθρών του δέντρου. Τα αποτελέσματά του είναι εμφανή κυρίως τον Απρίλιο, όπου δημιουργεί κόκκινες κηκίδες στην αρχή και πράσινες στη συνέχεια σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς, ενώ όσον αφορά την παραγωγή αυτή μειώνεται δραματικά από 60-85% και προκαλείται σταδιακή μείωση ευρωστίας, ανθοφορίας και ανάπτυξης των δέντρων. Εντός των κηκίδων εναποθέτονται από τα θηλυκά έντομα αυγά, που σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα αναπτύσσονται σε μαύρες νύμφες και παρά τη μικρή περίοδο ζωής τους προκαλούν τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λάττας σχετικά, η καταπολέμησή του με χρήση χημικών μέσων είναι σχεδόν ανέφικτη καθώς στα ανήλικα στάδιά του είναι προστατευμένο εντός των κηκίδων. Η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπισή του αποτελεί η βιολογική καταπολέμηση που συνιστάται στην εισαγωγή, την εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae) που προέρχεται από την Κίνα όπως και το φυτοφάγο έντομο. Ικανότητά του είναι να περιορίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τους πληθυσμούς του επιβλαβούς εντόμου που συνεχώς αυξάνονται.

«Οι παραγωγοί πρέπει να πραγματοποιήσουν μακροσκοπικούς ελέγχους στα δέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εντοπίζουν εγκαίρως την ύπαρξη κηκίδων», ανέφερε ο κ. Λάττας και συνέχισε: «Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε νέες περιοχές, ο κόσμος οφείλει να μην κάνει μεταφορά τμημάτων των προσβεβλημένων δέντρων». «Βρίσκουμε τις περιοχές που έχει επηρεάσει φέτος και από το νέο έτος θα είμαστε έτοιμοι να ελευθερώσουμε το Torymus sinensis προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη του εντόμου», κατέληξε ο κ. Λάττας.

Το έντομο αυτό προέρχεται από την Κίνα και έκανε την εμφάνισή του έγινε για πρώτη φορά 17 χρόνια πριν, το 2002, στην Ιταλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ελβετία, Κροατία, Γερμανία και Τσεχία, ενώ την εμφάνισή του στην Ελλάδα έκανε το 2014 από τον νομό της Πιερίας. Με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι ουσιαστικά η πηγή των καστανόδεντρων για την υπόλοιπη Ελλάδα, λογικό ήταν να υπάρξει γοργή εξάπλωσή του.

Όλη η επικαιρότητα