Μειωμένος ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που θα ψηφίσει στις εκλογές 25ης Ιουνίου 2023

Share

Στις 25 Ιουνίου διεξάγονται οι δεύτερες εκλογές 2023 με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα για όλα τα κόμματα. Πόσοι Έλληνες του εξωτερικού και πόσοι ετεροδημότες θα ψηφίσουν.

Επικαιροποιημένα στοιχεία συμμετοχής απόδημων Ελλήνων και ετεροδημοτών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μειωμένος ελαφρώς ο αριθμός των αποδήμων στις δεύτερες εκλογές 2023. Πλέον ανέρχονται σε 25.610 άτομα που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από κάποια πόλη του εξωτερικού. Ο αρχικός αριθμός απόδημων Ελλήνων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είχε καθοριστεί στις 28.100, ωστόσο υπήρξαν 2.500 ψηφοφόροι που επέλεξαν να αναστείλουν την εγγραφή τους στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού και συνεπώς ο τελικός αριθμός των απόδημων Ελλήνων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους ανέρχεται σε 25.610.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των κατοίκων εξωτερικού ήταν υψηλά, αγγίζοντας ποσοστό συμμετοχής 79,6%.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι ετεροδημότες, δηλαδή τα πρόσωπα που ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους εντός Ελλάδας -για κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια- ανέρχονται σε περίπου 146.000. Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» ενημερώνεται σταδιακά με τα επικαιροποιημένα αυτά στοιχεία.