Ενέργεια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μελέτες διασύνδεσης του «EASTMED» με τα τοπικά δίκτυα

Τα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη του έργου στην ευρύτερη περιοχή και την τοπική κοινωνία.
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

Eκτός από την θετική γνωμοδότηση επί της Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του EASTMED, στην τελευταία του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της  υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.»

Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης:  «Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου, η οποία έχει ήδη τεθεί υπόψιν της Περιφέρειας, έχει καθοριστεί μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης και αντιστάθμισης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται το Έργο. Κατόπιν και της βούλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28/11/2022, ζητήθηκε η παροχή και υλοποίηση αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών οφελών στην τοπική κοινωνία. Ύστερα από συναντήσεις εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το φορέα του Έργου, και στο πλαίσιο του Σχεδίου Αποκατάστασης των Μέσων Διαβίωσης που αναφέρεται στη ΜΠΚΕ, έγινε αποδεκτό από το φορέα του Έργου η παροχή και υλοποίηση ανταποδοτικών προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας».

Δεδομένου ότι η Εταιρεία έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία ενεργειακών υποδομών που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση  σε ουδέτερες εκπομπές άνθρακα ενώ τόσο η ΠΔΕ όσο και η «ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχει και θα συνεχίσει να έχει το φυσικό αέριο στην ευρύτερη αγορά της ενέργειας, καθώς και την σημασία που διαδραματίζει η περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη του ενεργειακού ανεφοδιασμού στο Μνημόνιο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως  στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων έχει καθοριστεί μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης και αντιστάθμισης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται το έργο.

To βασικότερο ωστόσο είναι πως η Εταιρεία μετά την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης και πριν την έναρξη κατασκευής του έργου, δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους αρμόδιους εκπροσώπους της Περιφέρειας και να προσφέρει τεχνογνωσία και υπηρεσίες στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό ενώ αναλαμβάνει ρητά την εκπόνηση με δικά της έξοδα και δαπάνες των απαραίτητων τεχνικών μελετών που αφορούν στην δυνατότητα διασύνδεσης των τοπικών δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης με το έργο, τις οποίες μελέτες θα διαθέσει στην περιφέρεια προς περαιτέρω αξιοποίησή τους

Από την μεριά της, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεσμεύεται να προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διεκπεραιωθούν άρτια και χωρίς καθυστέρηση τα συμφωνηθέντα και δεσμεύεται να προβεί και σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια που θα διευκολύνει ις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταστεί η συνεργασία τους επωφελής και να εκτελεστούν με καλή πίστη οι αναληφθείσες δεσμεύσεις.

Η διαδρομή του αγωγού σε Ηλεία και Δυτική Ελλάδα

Θυμίζουμε πως όσον αφορά την όδευση του αγωγού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο αγωγός εισέρχεται σε αυτήν στο 175ο χλμ. του χερσαίου τμήματος νοτιοανατολικά του οικισμού Θεισόα Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και συνεχίζει εντός της Π.Ε. Ηλείας. Ο αγωγός διέρχεται σε απόσταση ~10 km ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και 3 km ανατολικά της τεχνητής λίμνης του Πηνειού.

Στη συνέχεια η όδευση εισέρχεται στην Π.Ε. Αχαΐας, οδεύει κατά μήκος της κορυφογραμμής του όρους Μόβρη και κατόπιν τούτου καταλήγει στην παραλία του Καλαμακίου στον Πατραϊκό κόλπο. Συγκεκριμένα η θέση προσαιγιάλωσης LF4 βρίσκεται 2,8 km βορειοανατολικά του οικισμού Λακκόπετρα, στη νότια ακτογραμμή του Πατραϊκού Κόλπου στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας της Π.Ε. Αχαΐας.

Από την Πελοπόννησο προς τη Δυτική Ελλάδα, ο αγωγός διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο με βορειοανατολική κατεύθυνση. Το μήκος αυτού του υποθαλάσσιου τμήματος (OSS4) είναι περίπου 17 km και το μέγιστο βάθος είναι περίπου 110 m.

Το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται στην Δυτική Στερεά Ελλάδα ξεκινά από τη θέση προσαιγιάλωσης LF5 που βρίσκεται ~3 km νοτιότερα από τον οικισμό Γαλατά στον Δ. Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτ/νίας, και με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική καταλήγει στην ορεινή περιοχή Φλωροβούνι που βρίσκεται ~3,5 km νοτιοανατολικά του οικισμού της Πέρδικας, στον Δήμο Ηγουμενίτσας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ήδη αδειοδοτημένος Σταθμός Συμπίεσης του έργου Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Αρχικά, η όδευση διασταυρώνεται με τον Ποταμό Εύηνο και την Ιόνια οδό και συνεχίζει μέσω του ορεινού όγκου του όρους Αρακύνθου με πορεία βορειοδυτική προς τη Λίμνη Τριχωνίδα.

Διέρχεται νοτίως της λίμνης με πορεία δυτική και σε απόσταση ~1 km βόρεια των οικισμών Γάβαλος, Ματαράγκα και Παπαδάτες και εν συνεχεία διέρχεται ~3,5 km νοτιοδυτικά της πόλης του Αγρινίου. Συνεχίζει βόρεια, διασταυρώνεται με τον ποταμό Αχελώο, διέρχεται ~500 m δυτικά του οικισμού Λεπενού και μέσω του ορεινού όγκου κατευθύνεται βόρεια και διέρχεται ~700 m δυτικά του οικισμού Βαρετάδα και ~500 m από τον Οικισμό Βαλμάδα. Τέλος ο αγωγός εξέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βόρεια του οικισμού Συκούλα.

Όλη η επικαιρότητα