Επιστήμη

Μελέτη εξηγεί πως τα καρκινικά κύτταρα αντιστέκονται στη χημειοθεραπεία

Για να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα πρέπει πρώτα να βρουν τρόπο να εισχωρήσουν εντός τους. Αλλά τα καρκινικά κύτταρα είναι πανέξυπνα και χρησιμοποιούν μοριακές αντλίες για απαλλαγούν από τα φάρμακα, πριν αυτά καταφέρουν να ενεργήσουν.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller ρίχνουν φως σε όλη αυτή τη διαδικασία δια της οποίας τα καρκινικά κύτταρα απαλλάσσονται από τα χημειοθεραπευτικά μόρια.

Συμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία, μια απεικονιστική τεχνική που περιλαμβάνει την ψύξη μορίων σε ένα λεπτό στρώμα πάγου, για την λεπτομερή ανάλυση της μοριακής δομής της αντλίας MRP1.

Είχαν σε προηγούμενη φάση αποδείξει πως η αντλία ρουφά το φορτίο-στόχο από το εσωτερικό του κυττάρου και τώρα εστίασαν στην απελευθέρωση του φορτίου εκτός του κυττάρου.

Μικρές αναδιοργανώσεις στην MRP1 διευκόλυναν τη διαδικασία της απελευθέρωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν και την αντλία Pgp που εντοπίζεται στον φραγμό αίματος-εγκεφάλου και στο γαστρεντερικό σύστημα, μεταξύ άλλων οργάνων.

Η συγκεκριμένη αντλία μπορεί να αναγνωρίζει έναν εξωπραγματικά μεγάλο αριθμό συστατικών για να εξαχθούν οι τοξίνες εκτός των κυττάρων, αλλά έχει επίσης την τάση να εξάγει από τα κύτταρα και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Περισσότερες λεπτομέριες για τη δομή της αντλίας Pgp δημοσιεύονται σε ξεχωριστό άρθρο στο Science και εξηγούν πόσο δυναμική φύση έχει ώστε να μπορεί να δρα επί μιας μεγάλης ποικιλίας μορίων.

Πηγή: health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα