Υγεία

Μελέτη συνδέει τον διαβήτη με «σιωπηλό» καρκίνο του παγκρέατος

Η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση της νόσου μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για υποκείμενο καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου, στο Άμστερνταμ.

Eρευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, με επικεφαλής την Aλις Κέχλιν του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Πρόληψης στη Λιόν, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και για 2.757 άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα μισά περιστατικά (50%) της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση διαβήτη. Όταν πια είχαν περάσει 12 μήνες από τη διάγνωση του διαβήτη, ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά.

Οι πάσχοντες από διαβήτη, που εμφάνισαν απότομη επιδείνωση και έπρεπε να κάνουν πιο επιθετική θεραπεία με ενέσιμη ινσουλίνη, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Από τη μία, οι θεραπείες με ορισμένα φάρμακα, όπως οι ινκρετίνες, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Από την άλλη, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Οι ινκρετίνες συχνά χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη, ο οποίος έχει προκληθεί από -μη διαγνωσμένο ακόμη- καρκίνο του παγκρέατος. Όταν τελικά τα συμπτώματα γίνουν σαφή και ο «κρυφός» καρκίνος διαγνωσθεί, φαίνεται σαν να φταίνε οι ινκρετίνες που πυροδότησαν τον καρκίνο, ενώ στην πραγματικότητα ο καρκίνος προϋπήρχε και ήταν αυτός που προκάλεσε την επιδείνωση του διαβήτη.

«Οι γιατροί και οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι η εμφάνιση διαβήτη ή η ραγδαία επιδείνωσή του μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι για υποκείμενο παγκρεατικό καρκίνο και θα πρέπει να γίνει η σχετική διερεύνηση», τόνισαν οι επιστήμονες.

Όμως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδος που να ανιχνεύει τον ασυμπτωματικό καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να συνδυασθούν στο μέλλον οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διαβήτη με νέους βιοδείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ο εν λόγω καρκίνος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους, εν μέρει επειδή είναι δύσκολο να διαγνωσθεί έγκαιρα και εν μέρει επειδή υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτόν. Λιγότερο από το 1% των ασθενών ζουν για δέκα ή περισσότερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.
Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 104.000 νέα περιστατικά και άλλοι τόσοι είναι οι θάνατοι από τη νόσο. Παγκοσμίως, οι ετήσιες διαγνώσεις νέων περιστατικών είναι περίπου 338.000 και οι θάνατοι 330.000.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα