Πολιτισμός

Μελίνα Μερκούρη: Όλα όσα τη θυμίζουν σε μια έκθεση στην Τεχνόπολη

Ανέκδοτες φωτογραφίες, κοστούμια, ρούχα, αφίσες και προσωπικά αντικείμενα πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά
Ακούστε το άρθρο

Έζησε μια ζωή σαν ταινία. Με πολλές φωτεινές αλλά και δύσκολες στιγμές. Πρωταγωνίστησε στην καλλιτεχνική, την πολιτική και την κοινωνική ζωή της Ελλάδας την οποία ταξίδεψε, μέσα από διάφορους ρόλους και δράσεις της, στα πέρατα κόσμου.

Γι’ αυτό και έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία Ελληνίδα Θεά! Αυτή η μυθιστορηματική ζωή της αξέχαστης Μελίνας Μεκρούρη παρουσιάζεται μέσα από μία μεγάλη έκθεση, που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το ο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Με την έκθεση αυτή, η οποία έχει τίτλο «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», ολοκληρώνεται ο κύκλος αφιερωματικός εκδηλώσεων του «Έτους Μελίνα Μερκούρη» που είχε ανακυρηχθεί το 2020 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή της. Η πανδημία εμπόδισε την πραγματοποίηση αρκετών προγραμματισμένων δράσεων ενώ κάποιες από αυτές μεταφέρθηκαν για το 2021 και το 2022.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βιώσει ένα γοητευτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Μελίνας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά αντικείμενα που συνδέθηκαν άρρηκτα με την διαδρομή της, αρκετά από τα οποία μάλιστα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ανέκδοτες φωτογραφίες από όλες τις περιόδους της ζωής της, κοστούμια από παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε, ρούχα που συνδέθηκαν με σημαντικές στιγμές της, αφίσες από τις πιο γνωστές ταινίες της αλλά και αγαπημένα της προσωπικά αντικείμενα, ποτισμένα με το διαχρονικό άρωμά της που δεν ξεθύμανε ποτέ, θα βρίσκονται εκεί, συγκεντρωμένα, θυμίζοντας το πέρασμα από τούτο τον κόσμο μιας γυναίκας που άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό στίγμα της.

«Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το «σπίτι» της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης ενώ η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου υπογράμμισε με νόημα: «Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη».

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τις πρωτοβουλίες και τον ακτιβισμό της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα