Συνεντεύξεις

Μενέλαος Τζαβέλλας: «Στο θέατρο με οδήγησε η παρακμή και η μιζέρια της τηλεόρασης»

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έρχονται στο φως πολλές ιστορίες άγνωστες μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ύλη του σχολείου, ίσως κάποιες απ΄αυτές να υπάρχουν σε τοπικές βιβλιοθήκες ή και κάποιες να έχουν διασωθεί από στόμα σε στόμα. Μια τέτοια ιστορία θα πάρει σάρκα και οστά που αφορά την Ηλεία του ’21.

Πρόκειται για την ιστορία που διαδραματίστηκε στο Δραγώγι της Φιγαλείας της οικογένειας του Βασίλη Τζαβέλλα που είχε παιδιά το Δημάκη, τον Τάσο, το Μήτρο τον Πάνο και τη μοναχοκόρη καλλονή Κάιντω ή Κάντω,που ήταν το καμάρι των ραγιάδων και ο καημός των Τούρκων αφεντάδων. Μια ημέρα που τα Τζαβελλόπουλα έλειπαν Τούρκοι που πλιατσικολογούσαν την βρήκανε, την  άρπαξαν και την πήγαν στον οντά του Αγά.

Γνωρίζοντας τις προθέσεις των απαγωγέων της, είχε κρύψει στον κόρφο της ένα  δίκοπο μαχαίρι, με το οποίο σκόπευε να επιτεθεί στον Αγά. Πριν όμως προλάβει να κάνει επίθεση, η υπηρεσία του Αγά πήρε την Κάντω και την οδήγησε στα λουτρά του σαραγιού. Όταν μπήκε στον οντά για να φορέσει την ρόμπα του λουτρού, έχοντας πλέον πλήρη γνώση της επερχόμενης ατίμωσης της, καρφώσε στα φυλλοκάρδια της  μαχαίρι. Τα Τζαβελλόπουλα πουέμαθαν την αυτοκτονία της Κάντως, πήραν πίσω το αίμα της αδελφής τους σκοτώνοντας τον Αγά. Σε αντίποινα οι Τούρκοι μόλις πληροφορήθηκαν τα γεγονότα εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των Ελλήνων και ιδίως κατά των Τζαβελλαίων του χωριού Δραγώγι.

Τα Τζαβελλόπουλα για να σωθούν έφυγαν από το Δραγώγι και βρήκαν καταφύγιο προς την Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Κόρινθο και το Σούλι της Ηπείρου. Αυτή την ιστορία θα δούμε σε θεατρική παράστασή την οποία θα σκηνοθετήσει ο Μενέλαος Τζαβέλλας απόγονος της ηρωίδας του ’21.

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Κύριε Τζαβέλα θεωρείτε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην προβολή του νομού;

Η ιστορία της Κάντως μέσα από την θεατρική παράσταση  θα βοηθήσει πολύ  στην προβολή του τόπου  και θα είναι μια ενέργεια για την διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας . Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι εθνική μας ευθύνη.

Πότε θα ξεκινήσουν οι πρόβες ;

Στο τέλος του Αυγούστου και για 4 μήνες, είναι πολυ απαιτητικές  30 άτομα επί σκηνής με 90 κοστούμια του. Πρόβες για τα δημοτικά τραγούδια που θα ακουστούν ζωντανά και που θα συμμετέχει η Κρίνω Τζαβέλλα απόγονος και αυτή της Κάντως. Δίπλα μου θα είναι ο Φωτης Βερβίτας και ο Πάνος Γεωργακογιάννης. Θα έχουμε χορευτές και γενικά είναι μια φιλόδοξη παραγωγή με φόντο την Ηλεία.

 Η Ηλεία έχει ιστορίες από την επανάσταση ; 

Οι Ηλείοι συγκαταλέγονται από τους πρώτους σ’ ολόκληρο τον Μοριά, που επαναστάτησαν κατά των Τούρκων και τους εκδίωξαν μια για πάντα.Στις 29 Μαρτίου ο οπλαρχηγός του Πύργου, Χαράλαμπος Βιλαέτης, ύψωσε την Ελληνική σημαία.Σημαντικές μορφές του Πύργου  όπως οι Παναγιώτης Άχολος, Αγαμέμνων Αυγερινός, Νικόλαος Βιλαέτης και Λυκούργος Κρεστενίτης, Πέτρος και Γεώργιος Μήτζου, Χαράλαμπος Βιλαέτης και Πανο Τζαβελλα. Ο Μητροπολίτης Ώλενης, Φιλάρετος, στις παραμονές της Επανάστασης συνελήφθη από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Τρίπολη, όπου και εκτελέστηκε. Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, που γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα περίπου το 1790.

Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο σε γνωρίζουν στην πρωτεύουσα οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου και λιγότερο εμείς οι συντοπίτες σου. Πώς ξεκίνησες ;

Μεγάλωσα και γεννήθηκα στον όμορφο Πειραιά, στα Καμίνια του Πειραιά, όμορφα χρόνια γεμάτα αγάπη σε μια όμορφη γειτονιά με πολύ αγαπημένους φίλους. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με τον παππού, την γιαγιά και την θεία μου. Πήρα πολύ αγάπη και σεβασμό. Ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός τις Ελληνικής αστυνομίας αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες. Ήθελε να με κάνει ζωγράφο αλλά εγώ είχα άλλα σχέδια για την ζωή μου.

Ως έφηβος ποια ήταν τα όνειρά σου;

Ως έφηβος ήξερα από τα 15 μου χρόνια ότι ήθελα να γίνω σκηνοθέτης. Η μαγεία, η αγάπη για την δημιουργία με έκανε να ξέρω από πολύ νωρίς τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Ποτέ δεν το είδα σαν δουλειά αλλά ως αγάπη για αυτό που κάνω. Η μαγεία του να ζωντανεύεις χαρακτήρες στο πανί ή στο θεατρικό σανίδι, με έκανε να θέλω να ακολουθήσω τον δρόμο της σκηνοθεσίας.

Ψάχνοντας στο βιογραφικό σου βλέπω δουλειές όπως ο Ερωτόκριτος, η Σοφία Βέμπο και τώρα η Κάντω Τζαβέλλα. Πώς επιλέγεις τα έργα σου ;

Επιλέγω τα έργα που θέλω να ανεβάσω βάση αυτού που θέλω να πω στον κόσμο κάτι που δεν έχει ακούσει ή ξαναδεί στο θέατρο .Μου αρέσει πάντα μέσα από τις παραστάσεις μου να μιλάω για την Ελλάδα για  ιστορίες που είναι καλά κρυμμένες μέσα στις καρδιές μας.Πιστεύω πως ο θεατής έχει την ανάγκη να νιώσει και λίγο Έλληνας.  Έχει ανάγκη να νιώσει και να δει πατρίδα. Το ότι γεμίζουν, λοιπόν, τα θέατρα σε τέτοιες παραστάσεις, σημαίνει πως ο κόσμος διψάει να δει κάτι ελληνικό.

WHO iS Who

Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου στην Σχολή ΜΜΕ ΑΝΤ1. Ως αριστούχος παρακολούθησε σεμινάρια Κινηματογράφου και Τηλεόρασης δίπλα σε καταξιωμένους όπως ο  Γιάαννης Ντόνας κ.ά.  Έχει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και στο casting director, έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στον Αντ1 με ειδικότητα στην Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις.  Ιστορί Τέχνης, Ζωγραφική και Αγιογραφία στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. To 2019 παρακολούθησε μαθήματα στο ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ με θέμα το Social Media Marketing. Έχει συνεργαστεί με τα τηλεοπτικά δίκτυα στην AΝΤ1, MΕGA, ALPHA, MAD, ALTER, ΕΡΤ, ΝΕΤ. Καθώς και με το Αμερικάνικο δίκτυο NBC. Το 2004 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εθελοντικά στους Παραολυμπιακούς. Έχει τιμιθεί  δύο φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας από την UNESCO για τις παραστάσεις την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη και για τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου. Το 2019 βραβεύτηκε από τον σύλλογο Αρχ. Φιγαλείας για την προσφορά του στον πολιτισμό. Από το 2013 σκηνοθετεί στο θέατρο.

Όλη η επικαιρότητα