Κόσμος

Μέρκελ: Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ζούμε με τον ιό – «Όχι» σε χαλάρωση των μέτρων

Ακούστε το άρθρο

«Eύθραυστη» χαρακτήρισε την κατάσταση η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και κάλεσε τους πολίτες, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα περί εξομάλυνσης της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού, να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα περιορισμού.

«Οι νέοι αριθμοί μας δίνουν επιφυλακτικά λόγους αισιοδοξίας. Και είμαι πολύ χαρούμενη με την εξέλιξη. Αλλά δεν πρέπει θεωρούμε ότι υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε έτσι γρήγορα ό,τι πετύχαμε ως τώρα. Ας μην φερθούμε με απερισκεψία», τόνισε η Καγκελάριος ενόψει και των εορτών του Πάσχα και επισήμανε ότι ακόμη είναι άγνωστο ποια επίδραση θα έχει στην εξάπλωση του κορωνοϊού ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών.

«Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ζούμε με τον ιό και ισχύουν όσα έχουμε πει – αποστασιοποίηση, καλή υγιεινή, όχι χειραψίες», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι περίοδος σημαντικών διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων και σχετικά με ενδεχόμενη άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε και παρέπεμψε στην μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία εκπονείται, όπως διευκρίνισε, όχι μόνο από γιατρούς, αλλά και από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους και θα αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω αποφάσεων.

Περισσότερη παραγωγή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων στη Γερμανία

Νωρίτερα, οι Γερμανοί υπουργοί Υγείας Γενς Σπαν και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ τόνισαν ότι η μετατόπιση του κέντρου παραγωγής υγειονομικού υλικού από την Ασία στην Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, η γερμανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί μακροπρόθεσμα ότι θα αγοράσει τα προϊόντα των εταιρειών, προκειμένου «να ενισχύσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή στην Γερμανία και στην Ευρώπη». Σήμερα το 90% των προστατευτικών μασκών κατασκευάζεται στην Ασία. «Αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για τέτοια είδη αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Έκανε μάλιστα λόγο για «πολλά δισεκατομμύρια» μάσκες οι οποίες θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Σπαν από την πλευρά του δήλωσε ότι σε μια πρώτη καταγραφή έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότερες από 100 γερμανικές εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν εγγύηση παραγγελιών έως τουλάχιστον το τέλος του 2021. Μεταξύ των κινήτρων που θα δοθούν είναι 30% επενδυτικές επιχορηγήσεις σε εταιρείες υφασμάτων, εάν ασχοληθούν ήδη εντός του τρέχοντος έτους με την κατασκευή των υλικών για μάσκες. Στο υπουργείο Υγείας συστήθηκε ήδη ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας, πρόσθεσε ο κ. Σπαν.

Ο κ. Αλτμάιερ ανακοίνωσε ακόμη αλλαγή πολιτικής και σε ό,τι αφορά την φαρμακοβιομηχανία, όπου η εξάρτηση από την Ασία είναι επίσης πολύ υψηλή. Όπως και στους τομείς των μπαταριών και των ημιαγωγών, θα επιδιωχθούν κοινοπραξίες προκειμένου να ενισχυθεί και η έρευνα των φαρμάκων στην Γερμανία και στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός.

via

Όλη η επικαιρότητα