Ελλάδα

Μέσα σε έξι μήνες έχουν καταλήξει 138 παιδιά – Μυστήριο με τους αιφνίδιους θανάτους ανήλικων

Μεγαλώνει η τραγική λίστα των ανεξήγητων θανάτων...
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει η μαύρη, τραγική λίστα των ανεξήγητων θανάτων μικρών παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα.

Ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν όταν ένα τρίχρονο κοριτσάκι πέθανε στο «Ιπποκράτειο» με τους γονείς μάλιστα να καταθέτουν μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ιατρικού λάθους.

Λίγες ημέρες μετά ένα αγόρι, πάλι στη Θεσσαλονίκη, διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» με σπασμούς, υψηλό πυρετό, ταχύπνοια και υπέρπνοια. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το παιδί πέθανε στα εξωτερικά ιατρεία και δεν πρόλαβε να νοσηλευτεί.

Δυστυχώς η τραγική λίστα δεν σταματά εκεί, καθώς χτες ένα 12χρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη πέθανε στον ύπνο της.

Οι γονείς συντετριμμένοι προσπαθούν να αντιληφθούν το τι συνέβη, με τον πατέρα να κάνει λόγο για ένα υγιέστατο παιδί, που έκανε κάθε χρόνο ιατρικές εξετάσεις, ενώ σημειώνει ότι πριν από τρεις μήνες το κορίτσι είχε επισκεφθεί καρδιολόγο.

Η ιατροδικαστής που ολοκλήρωσε τη νεκροψία αναφέρει την ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Η ίδια αναφέρει ότι από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις θα προκύψουν στοιχεία για το πώς προήλθε ο θάνατος.

«Ούτε από την αυτοψία στο σπίτι, ούτε από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία για το πως προήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από τη ιστολογική και τοξικολογική εξέταση που θα διενεργήθηκε», λέει η ιατροδικαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Λήδα Κοβάτση.

Παρά το γεγονός πως προκαλεί σοκ το γεγονός ότι τρία παιδιά χάθηκαν εντελώς ξαφνικά στην ίδια πόλη μέσα σε έναν μήνα, δυστυχώς οι θάνατοι ανήλικων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια με την ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και μήνα.

Μέσα σε έξι μήνες έχουν χαθεί 138 παιδιά

Συγκεκριμένα, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 άλλα 37 παιδιά.

37 παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων είχαν καταλήξει το 2020 και 43 το 2021.

Συνολικά, λοιπόν, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

Αυτό το έτος έχουν καταλήξει 138 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).

Στην ομάδα 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, άλλες 11 σε παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων και 33 στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Όλη η επικαιρότητα