Μεσσηνία

Μεσσηνία: 39 χρόνια κάθειρξης σε αδίστακτους ληστές

Ακούστε το άρθρο

Αδίστακτοι, σκληροί αλλά και ζημιάρηδες στους χώρους που έμπαιναν ήταν οι τρεις ληστές τσιγγάνοι, αλλά ευτυχώς η παρατηρητικότητα των θυμάτων και η Αστυνομία σταμάτησαν εγκαίρως τη δράση τους. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τούς έκρινε χθες ενόχους για δύο ληστείες, άσκηση σωματικής βίας, οπλοφορία και οπλοχρησία και καταδίκασε τον καθένα σε 13 χρόνια κάθειρξης, ενώ έστειλε τους τρεις την ίδια στιγμή στη φυλακή, παρότι ο ένας ήταν ελεύθερος. Μάλιστα, αυτός την Πέμπτη είχε καταδικασθεί και σε κάθειρξη 6 ετών για άλλες κλοπές, αλλά του είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Κατηγορούμενος ήταν και ένας τέταρτος τσιγγάνος, τον οποίο κανένας δεν είχε δει και απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών.

Αδίστακτοι
Το πρώτο θύμα, ένας 82χρονος, είπε ότι ανήμερα του Ευαγγελισμού φέτος ήταν στο σπίτι του στου Φίλια του Δήμου Οιχαλίας και περίπου στις 9.00 το βράδυ ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση. Ανέφερε ότι νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κάποιος του είχε χτυπήσει την πόρτα, αλλά όταν άνοιξε, δεν είδε κανέναν, ενώ επτά μέρες πριν είχε δει ένα μαύρο αυτοκίνητο, όπως αυτό που είχαν οι τρεις τσιγγάνοι, να περνάει έξω από το σπίτι του σαν να παρακολουθεί κάτι.
Το βράδυ εκείνο, στις 25 Μαρτίου, χτύπησε η πόρτα και όταν άνοιξε είδε τον έναν τσιγγάνο, ο οποίος τον ρώτησε για κάποιον πού μένει. Του απάντησε ότι δεν ξέρει κανέναν με αυτό το όνομα και τότε εμφανίστηκε ο δεύτερος τσιγγάνος, τον έσπρωξαν, τον πέταξαν κάτω και του έβγαλαν τα γυαλιά. Ο πρώτος τον έπιασε από το λαιμό και του έβαλε ένα μαχαίρι, λέγοντάς του «εμείς καλοί Πακιστάν, θέλουμε τα λεφτά και τα χρυσά». Όταν τους ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα, τον βάρεσαν με δύο δυνατές μπουνιές στα πλευρά και άρχισαν να διαλύουν το σπίτι για να βρουν λεφτά και χρυσαφικά.
Μάλιστα, ο 82χρονος περιέγραψε ότι ακόμα και το παντελόνι δουλειάς που φορούσε έσκισαν σε χίλια κομμάτια. Ο ένας από τους τρεις που μπήκαν είπε ότι φορούσε την κουκούλα από το φούτερ, αλλά είχαν ανάψει όλα τα φώτα και έτσι κατάφερε να τον δει.
Στη συνέχεια, περιέγραψε ότι προσπάθησαν να τον δέσουν με ένα μπουφάν και όταν δεν τα κατάφεραν, είπε ο ένας στον άλλον να τον πάνε «στα χωράφια να τον καθαρίσουν και να τον φάνε τα σκυλιά».

Διέλυσαν το σπίτι
Τον έβγαλαν από το σπίτι, και τον ρώτησαν ποιος μένει στο διπλανό σπίτι (που ήταν της κόρης του). Τους είπε κανένας και του ζήτησαν να το ανοίξει. Όταν είπε ότι δεν είχε κλειδιά, του απάντησαν ότι δεν πειράζει, θα το ανοίξουν αυτοί και τότε αναγκάστηκε να τους ανοίξει για να μην κάνουν άλλες ζημιές. Ο 82χρονος είπε χαρακτηριστικά ότι «ένα σπίτι αξίας 150.000 ευρώ το έκαναν ερείπιο από τις ζημιές ψάχνοντας» (μέχρι και το καζανάκι έσπασαν), ενώ για να σταματήσουν τους ανέφερε ότι υπάρχει ένα ευρώ πάνω στο κομοδίνο του. Είπε πως πήγαν, πήραν το ευρώ, όπως και δύο πακέτα με λουκάνικα που είχε στο ψυγείο. Επίσης, πήραν το ρολόι του, το κινητό του τηλέφωνο και φεύγοντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Ανεπιφύλακτα δε αναγνώρισε στους τρεις τσιγγάνους τους ληστές του.
Το ίδιο βράδυ οι τσιγγάνοι λήστεψαν και 70χρονη Αλβανίδα που έμενε σε αγροικία στη Μεσσήνη. Κατέθεσε ο σύντροφός της, ενώ διαβάστηκε η κατάθεσή της, καθώς η ίδια νοσηλευόταν. Περιέγραψε ότι το μεσημέρι είχε δει το χαρακτηριστικό μαύρο αυτοκίνητο των τσιγγάνων και δύο από αυτούς έξω από την ιδιοκτησία. Όταν τους ρώτησε τι κάνουν εκεί, της απάντησαν: «κλαίμε τη μοίρα μας». Όταν την είδαν να παίρνει τηλέφωνο, έφυγαν.

Το μαχαίρι στο λαιμό
Το βράδυ, την ώρα που έβλεπε τηλεόραση, άκουσε δυνατό θόρυβο και είδε τους τρεις τσιγγάνους να σπάνε το παράθυρο της πόρτας με ένα λοστό και να μπαίνουν. Της έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και την απείλησαν. Της πήραν μια αλυσίδα με σταυρό από το λαιμό και απέσπασαν με τη βία τα σκουλαρίκια από τα αυτιά της, με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν. Τη χτύπησαν με γροθιές στα πλευρά, πήραν το κινητό της τηλέφωνο, ενώ στο κρεβάτι της βρήκαν ένα τσεκούρι και τη χτύπησαν ελαφρά με τη μεριά του ξύλου στο χέρι. Φεύγοντας πήραν το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και τα κλειδιά του σπιτιού. Τους είδε, δε, να φεύγουν με το μαύρο αυτοκίνητο.
Στις απολογίες τους, ο πρώτος τσιγγάνος είπε ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών και πως πήγαν να κάνουν μια κλοπή στο Φίλια, αλλά όχι να χτυπήσουν τον 82χρονο. Μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι αυτός είχε μείνει στο αυτοκίνητο.
Ο δεύτερος αρνήθηκε εντελώς τη συμμετοχή του στις ληστείες, ενώ ο τρίτος παραδέχθηκε ότι με τον πρώτο έκαναν τη ληστεία στου Φίλια, αλλά όχι στη Μεσσήνη, υποστηρίζοντας πως ο τρίτος δεν έχει καμία σχέση με τις πράξεις.
Η εισαγγελέας κα Νικολοπούλου στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή τους, λέγοντας ότι είχαν σχεδιάσει προσεκτικά τις ληστείες και στοχοποιώντας τα θύματά τους, καθώς τα παρακολουθούσαν από πριν.


Πηγή  http://εφημερίδα Θάρρος(Βίκυ Βετουλάκη), http://www.gargalianoionline.gr

Όλη η επικαιρότητα