Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μεσσηνία: Γενναίο «κούρεμα» χρέους αγρότη από τους Γαργαλιάνους

koyrema.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους, με έδρα τους Γαργαλιάνους, κούρεψε με απόφασή του το χρέος αγρότη σε ποσοστό 93% και το κυριότερο εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό τα αγροκτήματά του, με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε άλλο τρόπο να ζήσει αν τα έπαιρναν οι τράπεζες. 

Επίσης, δικαίωσε άνεργη μητέρα τριών ανήλικων παιδιών και διέσωσε την πρώτη κατοικία της για χρέος 152.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αξία του σπιτιού, το οποίο είναι 165 τ.μ., θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση την τιμή που πιάνει αυτή τη στιγμή στην αγορά και όχι σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Έτσι για να γλιτώσει το σπίτι της καλείται να πληρώσει σε βάθος 20ετίας το ποσό των 51.000 ευρώ.  

Πιο αναλυτικά, στη μια περίπτωση η 42χρονη αιτούσα, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, είναι άνεργη και έχει κάνει επίσχεση εργασίας γιατί ο πρώην εργοδότης της, της χρωστούσε μισθούς.

Τα χρέη της προς 4 τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 152.000 ευρώ και προέρχονται από ένα στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια. Το σπίτι όπου μένει και είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας, είναι 165 τ.μ. και η αξία του εκτιμήθηκε από το δικαστήριο στο ποσό των 60.000 ευρώ.

Η αιτούσα για να σώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό καλείται να πληρώνει για είκοσι χρόνια το ποσό των 212 ευρώ το μήνα, με περίοδο χάριτος 4 ετών από από την έκδοση της απόφασης. Δηλαδή θα πληρώσει συνολικά το ποσό των 51.000 ευρώ, ενώ συμπερασματικά κουρεύονται οι οφειλές της κατά 100.000 ευρώ (σε ποσοστιαία μείωση το κούρεμα χρέους ανέρχεται στο 67%).

Στην άλλη περίπτωση ένας 48χρονος αγρότης είχε οφειλές 133.500 ευρώ σε τρεις τράπεζες, στις οποίες ενεχόταν ως οφειλέτης αλλά και ως εγγυητής. Το δικαστήριο διέταξε την εξαίρεση από την εκποίηση όλης της περιουσίας του εν λόγω οφειλέτη (τρία αγροτεμάχια με περίπου 300 ρίζες ελιές) και του επέβαλε να πληρώνει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα για 4 έτη, δηλαδή συνολικά θα πληρώσει στις τράπεζες το ποσό των 9.600 ευρώ. Συμπερασματικά, οι οφειλές του κουρεύονται κατά 120.000 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 93%.

Όλη η επικαιρότητα