Μεσσηνία

Μεσσηνία: Καμπανάκι για τη φετινή δακοκτονία – Κίνδυνος για την ελαιοπαραγωγή

Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος να διεξαχθεί και φέτος αναποτελεσματική δακοκτονία με ολέθριες συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς επισημαίνεται σε επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Ουσιαστικά για μια ακόμα φορά οι αγρότες κινδυνεύουν να συνθλιβούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης που δεν μπορούν να συντονίσουν τη δακοκτονία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες η μια πλευρά στην άλλη. Υπενθυμίζουμε

ότι η πλημμελής δακοκτονία το 2016 προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην παραγωγή, με συνέπεια οι αγρότες της Μεσσηνίας να χάσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Π. Τατούλης εκφράζει τη διαφωνία του με ενδεχόμενη αλλαγή στη διαδικασία προμήθειας των φυτοπροστατευτικών δακοκτονίας, «καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που θα έχουν επιπτώσεις, τόσο στο χρόνο εφαρμογής των προγραμμάτων, όσο και στην αποτελεσματικότητά τους» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Παράλληλα, ο Π. Τατούλης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «αφού επεσήμανε τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή το 2016 από την αυξημένη προσβολή δάκου κυρίως λόγω της ελλιπούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης από το υπουργείο, ζητεί η κατανομή των πιστώσεων στην Πελοπόννησο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ψεκασμών ώστε να είναι αποτελεσματικοί».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα