Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μεσσηνία: Κινέζοι στο φράγμα των Φιλιατρών

13619_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κινέζοι ειδικοί στις κατασκευές των φραγμάτων -μεταξύ των οποίων και το τιμ που κατασκεύασε το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου στην Κίνα- επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το Φιλιατρινό φράγμα στους Χριστιάνους.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων, καθώς όπως ειπώθηκε, το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την τεχνική κατασκευής του – μπορεί να μην είναι από τις πλέον σύγχρονες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα γρήγορη, οικονομική και μικρή σε όγκο.

Οι Κινέζοι αρχικά επισκέφθηκαν τα γραφεία της κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο και στη συνέχεια το ίδιο το έργο, εκεί που γίνεται η μείξη των υλικών, αλλά και τον χώρο κατασκευής του κυρίως έργου του φράγματος. Η επίσκεψή τους έκλεισε με συζήτηση εργασίας και ανταλλαγή απόψεων.

Οσον αφορά το έργο, προχωρά με κανονικούς ρυθμούς μέσα στα χρονοδιαγράμματα έχοντας μέχρι τώρα ολοκληρωθεί στο 70%.


Εκ μέρους της κοινοπραξίας ο υπεύθυνος του εργοταξίου Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος σημείωσε: «Είμαστε μέχρι τώρα στο 70% του έργου και μένει ένας με ενάμισης χρόνος για να ολοκληρωθεί. Ολα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και διάφορες δυσκολίες ξεπερνιώνται αφού υπάρχει καλή θέληση από όλους. Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί και η επαρχιακή οδός, όπου ήδη έχει γίνει διάνοιξη και απομένουν κάποιες επεμβάσεις για τις κατολισθήσεις που έχουν γίνει.


Εχουμε εδώ μια επίσκεψη που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων κ. Ντουνιά, από 18 Κινέζους ειδικούς στην κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων. Είναι μάλιστα και το τιμ που είχε κατασκευάσει το φράγμα των 3 ποταμών που λειτουργεί στην Κίνα, προϋπολογισμού 22 δισ. δολαρίων, το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισοδύναμο με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ηρθαν εδώ να δουν το φράγμα μας όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερη τεχνική».


Από την αντιπροσωπεία των Κινέζων της Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων ο κ. Γου δήλωσε εντυπωσιασμένος από το κλίμα της περιοχής, τις πολλές ελιές και τα αμπέλια όπως και το μνημείο που είδαν στους Χριστιάνους. Κύριος σκοπός τους είναι να δουν το φράγμα και να έχουν μια συνεργασία με ανταλλαγή εμπειριών.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει το συγκεκριμένο φράγμα για την άρδευση της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι στην Κίνα κατασκευάζονται πολλά μεγάλα έργα αυτή τη στιγμή, αφού είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν την ανανεώσιμη ενέργεια του νερού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων στην Ελλάδα Γιώργος Ντουνιάς τόνισε πως στη χώρα μας η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο κτίζοντας ταμιευτήρες, καθώς άλλος τρόπος διαχείρισης του νερού δεν υπάρχει, αφού έχουμε λίγους μήνες με πολλή βροχή, άρα μόνο με μια λογική ταμίευση καλά σχεδιασμένη μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του νερού.


Μιλώντας για το φράγμα στα Φιλιατρά σημείωσε πως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι χρησιμοποιεί μια τεχνολογία κατασκευής, που δεν είναι τελείως μοντέρνα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει εξάπλωση.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται ισχνό κυλινδρούμενο σκυρόδεμα, δηλαδή κτίζεται το φράγμα με πολύ μικρό όγκο από ό,τι τα συνήθη χωμάτινα φράγματα, από ένα υλικό που είναι αδρανές, όπως είναι το αδρανές σκυρόδεμα, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη αντοχή και με πάρα πολύ λίγο τσιμέντο. Είναι πολύ οικονομικά, γρήγορα στην κατασκευή τους και πολύ ασφαλή.

Όλη η επικαιρότητα