Μεσσηνία

Μεσσηνία: Ξεπέρασαν το στόχο του 55% οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία την περασμένη Παρασκευή, καθώς επιτεύχθηκε ο τεχνικός και συμβατικός στόχος του 55% που εξαρχής είχε τεθεί με τον ανάδοχο, για να μπορεί με αρτιότητα να προχωρήσει η μελέτη.

Οπως είπε μιλώντας στην “Ε” ο Νίκος Λαμπρόπουλος τοπογράφος-μηχανικός, συντονιστής της ομάδας μελέτης της ΠΕ Μεσσηνίας, η τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57%, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης. “Η μελέτη έπιασε το στόχο του εμπρόθεσμου, δηλαδή είχαμε 40% ήδη καταχωρισμένα στο σύστημα και χορηγήσαμε 16-17% διαπίστωση εμπρόθεσμου. Αρα αυτό ξεπερνάει το 55%, που είναι ο τεχνικός όρος για να συνεχίσουμε και να πάμε παρακάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες, ήταν η πρώτη μέρα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και αρκετός κόσμος εξυπηρετήθηκε από το Γραφείο Κτηματογράφησης στην οδό Αθηνών, στο Ασπρόχωμα. Και όπως ενημέρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος “ο χρόνος υποβολής των εκπρόθεσμων καθορίζεται με απόφαση του υπουργού και αυτό αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο, δηλαδή για περίπου ένα χρόνο από σήμερα -ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης- θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να υποβάλουν τη δήλωση”. Εξήγησε ακόμη ότι “το εκπρόθεσμο ή όχι έχει να κάνει με ένα πρόστιμο μόνο”. Οσο δε για το πρόστιμο που προβλέπεται “γι’ αυτό το διάστημα, μέχρι σήμερα, δεν έχει εφαρμοστεί”, λέει ο ίδιος και προσθέτει πως “από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως μπορεί να ερμηνεύσει ο μέσος πολίτης, φαίνεται ότι θα υπάρξει κλιμακωτή εφαρμογή από τις αρχές του 2020, χωρίς αυτό να έχει ξεκαθαριστεί απολύτως”. Αρα, “όλοι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να ετοιμάζουν και να ολοκληρώνουν τις δηλώσεις τους, με άνεση σίγουρα για τον πρώτο μήνα, με σχετική άνεση για τους δύο πρώτους μήνες και στο τρίμηνο να έχουν λήξει όλες τις διαδικασίες”, αναφέρει.

Ο κ. Λαμπρόπουλος ξεκαθαρίζει επίσης καταλήγοντας ότι για τους μόνους που δεν θα ισχύσει η προθεσμία και δεν θα θεωρηθεί ότι εκπρόθεσμα υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας είναι οι κληρονόμοι. “Οι κληρονόμοι δεν έχουν χρονικό περιορισμό, παρά μόνο ένα μήνα μετά τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής αποδοχής”, σημειώνει. Δηλαδή “όσοι έχουν κληρονομήσει από δικαιούχο ο οποίος έχει αποβιώσει κι όχι από παροχές, δεν έχουν χρονικό περιορισμό κι αφού πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς, αφού κάνουν αποδοχή κληρονομιάς και κάνουν πράξη στον συμβολαιογράφο, και συγκεκριμένα από τη μεταγραφή, έχουν ένα μήνα περιθώριο”.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα