Αγροτικά Ηλεία

Μετ’ εμποδίων η παράδοση τομάτας – Ανατράπηκε το πρόγραμμα στις βιομηχανίες λόγω καιρού

Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη χθες, πρώτη ημέρα παράδοσης- παραλαβής βιομηχανικής τομάτας από τις βιομηχανίες του νομού. Πρώτη φορά στα χρονικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραλαβή και λόγω καιρικών συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία, αφού κατάφεραν να προχωρήσουν σε συγκομιδή οι παραγωγοί.

Η τομάτα ‘πνίγεται’ από προχθές το βράδυ μέσα στα χωράφια και τα εργοστάσια περιμένουν με αναμμένες τις μηχανές, να δουν πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την φετινή παραγωγή.

“Πνίγηκαν” οι καλλιέργειες στην περιοχή των Λεχαινών: Όλεθρος για την βιομηχανική τομάτα

Κανένα τρακτέρ

Χθες το πρωί στο εργοστάσιο ‘Κύκνος’ τα τρακτέρ δεν έκαναν την εμφάνισή τους, αφού δεν έγινε συγκομιδή από τους παραγωγούς που πρόκειται να παραδώσουν τομάτα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Άλλωστε, ένεκα των καιρικών συνθηκών είχε ‘παγώσει’ και από το ίδιο το εργοστάσιο η διαδικασία.

Ωστόσο, τρακτέρ υπήρχαν στο εργοστάσιο Pummaro της Unilever στη Γαστούνη, αφού η διεύθυνση είχε συνεννοηθεί με τους παραγωγούς της να ξεκινήσουν την παράδοση από το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες εκτός από τα προβλήματα στα χωράφια προκάλεσαν προβλήματα και στην λειτουργία του εργοστασίου με τις διακοπές ρεύματος, είχαν ως αποτέλεσμα να μην παραδοθεί κανονικά το προϊόν και τα τρακτέρ παρέμειναν στο εργοστάσιο και παρέδωσαν χθες το πρωί.

Θα υπάρξουν απώλειες

Το τι θα γίνει σήμερα παραμένει άγνωστο, παρ’ όλα αυτά η διευθύντρια του εργοστασίου κα Στέλλα Γεωργανά ανέφερε ότι η ποιότητα της τομάτας η οποία παραλήφθηκε προχθές και χθες ήταν πολύ καλή και μάλιστα έκανε λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, αυτό μέχρι χθες, γιατί ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

«Από χθες το απόγευμα (σημ. Κυριακή) ξεκινήσαμε την παραλαβή τομάτας και το εργοστάσιό μας είναι πανέτοιμο να δεχτεί την τομάτα η οποία πάει πάρα πολύ καλά, θεωρούμε ότι φέτος θα έχουμε απόδοση 20% περισσότερη από πέρυσι, τα brix μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλά από αυτή που παραλάβαμε, αλλά είχαμε τις καιρικές συνθήκες που είναι απρόβλεπτες, οι οποίες θα έχουν καταστρέψει αυτή την στιγμή τα πάντα. Πρώτον το εργοστάσιο πρέπει να ξανακλείσει μηχανήματα, να δει τι θα κάνει με τον κόσμο γιατί έχει κάνει προσλήψεις και δεύτερον τους παραγωγούς οι οποίοι δεν ξέρουμε ποια ώρα και ημέρα θα μπουν για να μαζέψουν τομάτα. Βλέπουμε ότι εκεί θα έχουμε μία απώλεια, επειδή η βροχή θα δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί οι τομάτες  πιστεύουμε θα αρχίσουν να σαπίζουν. Απώλεια για παραγωγούς και εργοστάσια. Αυτό δεν μπορούμε  να το προβλέψουμε» ανέφερε η κα Γεωργανά.

Πάντως ένας εκ των μεγάλων παραγωγών του εργοστασίου, ο κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος από την Κάτω Αχαΐα, που ήταν χθες στο εργοστάσιο, υπέστη μεγάλη καταστροφή και δήλωσε: «Με αυτό που έγινε, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι, η καλλιέργεια καταστράφηκε. Ήταν στην συγκομιδή και τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα να τις μαζέψουμε. Έχουμε 100% καταστροφή. Πιστεύω ότι δεν θα μαζέψουμε καθόλου τομάτα. Πρέπει να έρθουν τώρα να δουν τη ζημιά, να εκτιμήσουν οι επόπτες. Ολική καταστροφή. Να έρθει και η πολιτεία να δούμε τι θα κάνουμε».

Ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ

Στα εργοστάσια ήταν και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος χθες ήταν διαρκώς σε επαφή με τους παραγωγούς και ενημέρωσε ήδη και τον ΕΛΓΑ και καλεί τους παραγωγούς να υποβάλλουν αιτήσεις για τις πλημμύρες. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας, οι καιρικές συνθήκες όμως δεν το επέτρεψαν. Στο εργοστάσιο ‘Κύκνος’ δεν υπάρχει κανένα τρακτέρ, στην ‘Unilever’ υπάρχουν καμιά δεκαριά τρακτέρ τα οποία έχουν μαζέψει τομάτα από χθες (ση. προχθές) το απόγευμα. Έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους τοματοπαραγωγούς και όχι μόνο, και με σταφιδοπαραγωγούς και με καρπουζοπαραγωγούς, οι ζημιές είναι μεγάλες σε όλο το νομό. Ήδη έχω επικοινωνήσει και με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας, έχω θέσει το ζήτημα και εντός των ημερών η επόπτρια του ΕΛΓΑ θα έρθει για έλεγχο, για μια πρώτη άποψη στο νομό Ηλείας. Να τονίσουμε στους παραγωγούς και ειδικά στους τοματοπαραγωγούς, είναι εάν έχουν κάνει αίτηση για τον καύσωνα να πάνε να κάνουν και δεύτερη αίτηση για τη βροχόπτωση. Εάν έρθει καύσωνας θα είναι μεγάλη ζημιά. Εμείς με τη γεωπονική υπηρεσία, σε συνεργασία με τα εργοστάσια, θα τα δούμε όλα στην πορεία. Τα εργοστάσια θα ανοίξουν αλλά το θέμα είναι πόσο οι βροχοπτώσεις επηρέασαν τα χωράφια».

Όλη η επικαιρότητα