Παιδί

Μετά από το διαζύγιο η μητέρα μόνη με τα παιδιά – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των διαζυγίων.

Έτσι όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες (σπανιότερα άντρες), που αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα ή δύο παιδιά μόνες τους και ταυτόχρονα να εργάζονται.

Είναι μία κατάσταση συνηθισμένη σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Όταν η μητέρα είναι μόνη, είναι εκείνη που πρέπει με το ένα χέρι να χαϊδεύει το παιδί και με το άλλο να το τιμωρεί, όπως λέει ο σοφός λαός.

Εμείς συμβουλευτήκαμε την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το τι μπορείτε να κάνετε αν είστε σε αυτή τη θέση.

  • Παρατηρείστε με προσοχή την συμπεριφορά του παιδιού σας για να καταλάβετε τις συναισθηματικές του ανάγκες.
    • Να συζητάτε μαζί του για την σχέση σας, πώς αισθάνεται που δεν είναι ο πατέρας του μαζί σας και να του τονίζετε ότι και οι δυο γονείς είστε πάντα δίπλα του.
    • Είναι σημαντικό να ευνοείτε και να ενισχύετε τις φιλίες και τις κοινωνικές επαφές του.
    • Το παιδί νιώθει καλύτερα να διατηρείτε καλή επικοινωνία και συνεργασία με τον πατέρα που έφυγε από το σπίτι.
    • Είναι πολύ θετικό να χαράσσετε, σε συνεργασία οι δύο γονείς, τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού.
    • Είναι γεγονός ότι χρειάζεστε κάποιο άτομο, προκειμένου να μοιράζεστε προβλήματα και ευθύνες, ιδιαίτερα αν δεν έχετε διαμορφώσει μία καλή σχέση με τον πρώην σύζυγό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτόν τον ρόλο θα μπορούσε να τον αναλαβει ένας άλλος άντρας που εμπιστεύεστε για παράδειγμα, οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική αρσενική φιγούρα μέσα στην οικογένεια ή έξω από αυτή, ο παππούς, ένας φίλος, ο δάσκαλος.

Όλη η επικαιρότητα