Ψυχαγωγία

Μετά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην Ινδία ήρθε το επαγγελματικό… πόκερ!

Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν το πρωτάθλημα της Ινδίας φιλοξένησε τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μπορεί οι παίκτες όπως οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Λουίς Γκαρσία, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, Ρομπέρ Πιρές, Νικολά Ανελκά, Μαντς Γιούνκερ να εμφανίστηκαν ως βετεράνοι στα γήπεδα της Ινδίας, βοήθησαν όμως τα μέγιστα στην άνοδο του αθλήματος στην ασιατική χώρα.

Ανάμεσά τους κι οι Κώστας Κατσουράνης, Αλέξανδρος Τζόρβας που φόρεσαν τη φανέλα των Πούνε και Νορθίστ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα, ενώ στην πρώτη ο παλιός αρχηγός της εθνικής Ελλάδας ήταν συμπαίκτης με τον επίσης «δικό» μας, Μπρούνο Τσιρίλο.

Όλα αυτά, πάντως, είναι πλέον περασμένα μεγαλεία αφού το πολυδάπανο εγχείρημα δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Όμως σχεδόν 30 μήνες μετά από την πρώτη επαγγελματική λίγκα ποδοσφαίρου, ήρθε η ώρα για ένα νέα σπουδαίο project: την επαγγελματική λίγκα… πόκερ! Το Poker Sports League αποτελεί ιδέα του αντιπροέδρου της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, της Dabur, με την οποία θέλει να αποδείξει ότι αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν τζόγο, είναι ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο ή το κρίκετ.

Ο Αμίτ Μπουρμάν είναι σίγουρος ότι στην πορεία της ιδιότυπης διοργάνωσης θα φανεί ότι το πόκερ είναι παιχνίδι δεξιοτήτων και ικανότητας, ενώ η τύχη παίζει τόσο ρόλο στη εξέλιξή του όσο και σε άλλα σπορ που δεν εξαρτώνται από αυτήν: «Πρέπει να του αποδώσουμε αυτά που του αρμόζουν, πρέπει να πάψει ο κόσμος να βλέπει το πόκερ ως τυχερό παιχνίδι». Ο Μπουρμάν ξεκίνησε να επεξεργάζεται στο μυαλό του τη διοργάνωση ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος πόκερ με βάση την ιδέα ότι το κρίκετ, το ποδόσφαιρο ή το χόκεϊ που είναι δημοφιλή στην πατρίδα του, στηρίζονται στη φυσική κατάσταση.

Υπάρχουν, όμως, εκατομμύρια άνθρωποι στην πολυπληθή Ινδία που θέλουν να αθληθούν σε κάποιο σπορ και δεν μπορούν εξαιτίας αυτού του σημαντικού περιορισμού. Το πόκερ είναι όμως ένα άθλημα που στηρίζεται στο μυαλό, με αποτέλεσμα να δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει να το εξασκήσει. Έτσι έβαλε μπροστά τις μηχανές…

Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι το Poker Stars League (PSL) θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου. Και τα κατάφερε. Η ιδέα πίσω από τη λίγκα ήταν απλή: δώδεκα ομάδες, με εννέα παίκτες η καθεμία, που ήδη ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε διαδοχικά προκριματικά τουρνουά και σε διάστημα 20 ημερών (ως τις 28 Φεβρουαρίου). Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η τελική φάση, η οποία θα διαρκέσει για σχεδόν τρεις μήνες. Η νικήτρια ομάδα τα παίρνει όλα, κάτι που μεταφράζεται σε ένα έπαθλο 500 χιλιάδων δολαρίων σε μετρητά! Καθόλου άσχημα για ένα σπορ που δεν χρειάζεται σωματική κούραση.

Επειδή λίγα πράγματα είναι δωρεάν σε αυτή τη ζωή, οι δώδεκα ομάδες ήταν διαθέσιμες σε ένα είδος πλειστηριασμού για επιχειρηματίες, οι οποίοι τις χρηματοδότησαν ώστε να στελεχωθούν από επαγγελματίες παίκτες και να γίνουν ανταγωνιστικές. Ο Μπουρμάν απέδειξε πολύ γρήγορα ότι είχε δίκιο για τη δημοτικότητα του πόκερ στην Ινδία: «Σε τέσσερις ημέρες είχαν πουληθεί όλες οι ομάδες. Δεν ξέρω πόσα πρωταθλήματα σε όλον τον κόσμο μπορούν να περηφανευτούν για κάτι παρόμοιο».

Ο ινδός επιχειρηματίας παίζει αρκετά συχνά, αλλά παραδέχεται ότι «δεν είμαι κι ο καλύτερος». Αντίθετα, θεωρεί ότι οι κορυφαίοι του πλανήτη σύντομα θα κοιτάζουν προς την πατρίδα του για να συνεχίσουν την καριέρα τους: «Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες στη Γη όπου χρησιμοποιούμε την τράπουλα για να παίζουμε με τους γονείς μας. Είναι παράδοση για την Ινδία, συνεπώς ήρθε η ώρα που η ικανότητα πολλών συμπατριωτών μου στα χαρτιά θα μετατραπεί σε κάτι πιο επαγγελματικό. Το πόκερ πρέπει να αποβάλει την ρετσινιά του τζόγου, έχουμε μπροστά μας μία καλή ευκαιρία».

Παρότι η διοργάνωση δεν πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι ή να αποκτήσει την εμπορική απήχηση που είχε η αντίστοιχη ποδοσφαιρική λίγκα πριν από δύο-τρία χρόνια, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν δυνατότητες ώστε το πρωτάθλημα να γίνει δημοφιλές. Ήδη από του χρόνου θα μεταδίδονται ζωντανά οι αγώνες μέσω κινητών συσκευών (live streaming).

Ο Μπουρμάν αποδεικνύει έτσι ότι έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Προσέχει κάθε λεπτομέρεια ώστε το πρωτάθλημα πόκερ της Ινδίας να μην αποκτήσει κακή φήμη: «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι πρόκειται για άθλημα. Όσο πιο αγαπητό κάνουμε το πρωτάθλημα στον κόσμο, τόσος περισσότερος θα το παρακολουθήσει».

Όλη η επικαιρότητα