Ηλεία Συνεντεύξεις

Μετά τη στολή βάζει τη φορεσιά… Ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδας μετά τις φωτιές χορεύει παραδοσιακά

Ακούστε το άρθρο

Ο επιπυραγός Κώστας Χριπάτσιος συμμετέχει στον σύλλογο «Ρίζες»

Εδώ και χρόνια δίνει μαζί με συναδέλφους του μάχη με τη φωτιά και όταν χρειάζεται  ξενυχτάει στο μέτωπο μέχρι να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδος επιπυραγός Κώστας Χριπάτσιος όταν βγάζει τη στολή του συχνά βάζει την φορεσιά του παραδοσιακού χορευτή και μαζί με την χορευτική ομάδα του συλλόγου «Ρίζες» συμμετέχει σε εκδηλώσεις κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Ο Κώστας Χριπάτσιος αγαπά τον παραδοσιακό χορό που είναι συνυφασμένος με τον Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

«Χορεύω από μικρός»

«Γεννήθηκα στα Τρίκαλα και μετά από μερικά χρόνια βρέθηκα στην Καρδίτσα όπου υπάρχουν πολλοί χορευτικοί σύλλογοι. Εκεί ξεκίνησα να χορεύω παραδοσιακούς χορούς. Πώς ξεκίνησα; Τυχαία, αν και πάντα μου άρεσε ο χορός. Χόρευα από μικρός. Αν και όταν πήγαινα Λύκειο και χόρευα, θεωρούνταν ντροπή για τα αγόρια να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Αυτή η νοοτροπία όμως ξεπεράστηκε» δηλώνει στην Πατρίς ο επιπυραγός και συνεχίζει: .

«Αισθάνομαι δέος»

«Όταν βάζω τη φορεσιά αισθάνομαι ένα δέος γιατί φοράς ρούχα που φοριόντουσαν πριν από πολλά χρόνια και όλα έχουν μια ιστορία. Εκείνο που θέλω με την ευκαιρία να πω είναι ότι τα ρούχα αυτά είναι πολύ πιο άνετα από τα σημερινά μας ρούχα. Για μένα οι πιο δύσκολοι χοροί είναι της Ηπείρου και ειδικά του Ζαγορίου. Είναι αργοί χοροί και όσο πιο αργός είναι ο χορός τόσο πιο δύσκολος είναι και φαίνονται τα λάθη στα βήματα. Έχω χορέψει όλους τους χορούς. Είμαι εδώ και τρία μέλος του Συλλόγου Ρίζες με δάσκαλο τον υπέροχο άνθρωπο Θόδωρο Χρυσανθακόπουλο, έναν άνθρωπο με τον οποίο όλοι οι χορευτές δουλεύουμε υπέροχα. Είναι καθαρά παραδοσιακός δάσκαλος Ξεφεύγει από την στημένη παράσταση του μπαλέτου. Διότι ο παραδοσιακός χορός δεν είναι μπαλέτο. Ο παραδοσιακός χορός είναι συντονισμένος αλλά ο κάθε χορευτής έχει τη δική του προσωπικότητα.»

«Χορεύουν αρκετοί ένστολοι»

Και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αμαλιάδος συνεχίζει: «Χορεύουν αρκετοί ένστολοι. Στην ομάδα μου με αντιμετωπίζουν ως χορευτή και όχι με την ιδιότητα του αξιωματικού της Πυροσβεστικής. Όλοι οι χορευτές με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Όσο είμαι καλά θα συνεχίσω να χορεύω, γιατί κάποιο διάστημα είχα πρόβλημα με τη μέση μου. Αγαπώ τον παραδοσιακό χορό, είναι η ιστορία του τόπου μας, ενημερώνομαι και από το διαδίκτυο και από βιβλία. Πηγαίνω πάντα στις πρόβες εκτός αν βρίσκομαι στο μέτωπο της φωτιάς. Κάποτε θυμάμαι είχα πάει για πρόβα μετά από επιχείρηση κατάσβεσης με τη φόρμα γιατί την επομένη είχαμε εκδήλωση…»

Όλη η επικαιρότητα