Αρθρογραφία

Μετά την ορκωμοσία

mal.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πολλές  ορκωμοσίες  των νεοεκλεγέντων  Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζονται για να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματικά, όπως ασφαλώς αρμόζει και με επικέντρωση πολλών αιρετών στην άρνηση του καθιερωμένου όρκου ,στην ορκωμοσία τους όμως κατά την κρίση τους,  στην τιμή, στην υπόληψη και στην συνείδησή τους.

Έτσι καταγράφηκαν περί του οκτώ διαφορετικούς όρκους, γεγονός που μάλλον θα χρειασθεί την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων ,νομικών, θεολόγων και κοινωνιολόγων ίσως ,έτσι ώστε να  ερμηνευθεί  και θεωρηθεί το νόμιμο της ορκωμοσίας και η δυνατότητα  οι μελλοντικές πράξεις των αυτοδιοικητικών  παραγόντων να έχουν την αναγκαία νομική ισχύ.

Πέραν τούτου βέβαια θα πρέπει να προβληματισθεί  δεόντως  η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να  τολμήσουν και να αποφασίσουν την καθιέρωση του πολιτικού όρκου, έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα δόγματα από άποψη θρησκείας ,αλλά και κοινωνιολογίας, και να εκλείψει η σημερινή και από ετών βέβαια απαράδεκτη κατάσταση,  ο καθένας να ορκίζεται στον δικό του Θεό, όπως τον φαντάζεται  ή όπως τον κατασκευάζει ο ίδιος.

Εντύπωση βέβαια προκάλεσε το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι μέχρι τώρα ορκισθέντες, στις δηλώσεις τους ήταν αρκούντως λαλίστατοι, περί του μελλοντικού τους έργου , αλλά ταυτόχρονα και γενικά αόριστοι και μη δεσμευτικοί για κανένα από τα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα ,που λιγότερο ή περισσότερο ,είναι ίδια για ολόκληρη την χώρα.

Απέφυγαν να αναφερθούν για παράδειγμα ,στο βασικότερο και κυρίαρχο πρόβλημα των σκουπιδιών, και σε όσες ελάχιστες περιπτώσεις αυτό συνέβη ήταν μάλλον στο περιθώριο του λόγου των, μάλλον για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος έκθεσης στην λαϊκή κρίση , παρότι γνωρίζουμε όλοι ότι,  έρχονται τα πρόστιμα της ΕΕ για την μη διαχείριση των σκουπιδιών, ως ένα ακόμη  «χαράτσι» στις πλάτες των πολιτών.

Ας ελπίζουμε ότι στις πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, θα κατατεθούν προγραμματικές δηλώσεις με σοβαρότητα, σαφήνεια και λογικό χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης , για όλα τα προβλήματα ,κυρίως όμως τα χρονίζονται  και ξεχασμένα σε ανεφάρμοστες μελέτες ,αλλά και σε διφορούμενες λύσεις.

Και βέβαια οι πολίτες,  θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας τους ,θα συμπεριφερθούν ως ένα κυρίαρχο σώμα μετεκλογικής και δημιουργικής περιόδου, αφήνοντας στην άκρη τις απαράδεκτες,  σε κάποιες περιπτώσεις,  προεκλογικές  αντιπαραθέσεις, εντάσεις και λασπολογίες.

Για την Ηλεία, πιστεύουμε ότι οι εκλεγέντες , έχουν απόλυτη γνώση της ευθύνης τους και δεν θα διαψεύσουν τους πολίτες ,όπως σε πολλές περιπτώσεις, για πολλά ζητήματα και προβλήματα, συνέβη μέχρι τώρα.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα