Αρθρογραφία

…μετά τις ελλείψεις τι;

Η σημερινή "Γνώμη" της εφ. "Πατρίς".
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν καταγραφεί πληθώρα περιπτώσεων λιμού δηλαδή καθολικής πείνας, που οφείλεται στη μη παραγωγή τροφίμων λόγω πολέμου ή από φυσικά αίτια και σε μέγεθος φυσικής καταστροφής.

Λέτε να το ζήσουμε κι αυτό; Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε. Μακρόν προειδοποίησε με δηλώσεις του για παγκόσμιο λιμό σε πιθανό χρονικό διάστημα 12 έως 18 μηνών.

Η εξασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας αποτελεί μεγάλο στοίχημα καθώς η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα που όμως -ούτως ή άλλως- δρομολογούνταν δεδομένης της κλιματικής κρίσης.

Η απειλή είναι μεγαλύτερη για τις φτωχότερες χώρες, όμως ο κίνδυνος αυξάνεται ραγδαία και για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Ελλάδα.

Ήδη το κόστος χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των παραγωγών δυσβάσταχτο, ενώ οι προβλέψεις συγκλίνουν στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για όλο το 2022 -ακόμα και στην περίπτωση που λήξει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία-, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος βίαιης εγκατάλειψης καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μολονότι στη χώρα μας στην παρούσα φάση στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις από το χωράφι στο ράφι, το ζήτημα της εξασφάλισης της παραγωγικής συνέχειας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αγροδιατροφής είναι μείζονος σημασίας…

Όλη η επικαιρότητα