Ελλάδα

Μετά τον “Γέροντα Παστίτσιο”, δημιούργησαν γκρουπ “Γέρων Μπεσαμέλιος” στο Facebook κατά της λογοκρισίας

geron_mpesamelios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά την καταδίκη του δημιουργού της σελίδας “Γέρων Παστίτσιος” στο Facebook, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ένα νέο γκρουπ έκανε την εμφάνισή του.  Ονομάζεται “Γέρων Μπεσαμέλιος ο 10μηνίτης” και αναφέρεται ως “Σεπτός αδερφός του Γέροντα Παστίτσιου, αλληλέγγυος στη 10μηνη ποινή. Προστάτης της Μπεσαμέλ”.

Ο διαχειριστής της σελίδας ασκεί σκληρή κριτική για τη στάση της εκκλησίας και κάνει λόγο για καπηλεία του ονόματος του Γέροντα Παΐσιου.

“Το πρόβλημα δεν είναι ο (πεθαμένος) γέρων Παΐσιος. Το πρόβλημα δεν είναι καν αυτά που έλεγε (εντάξει είναι, αλλά αμελητέο). Το πρόβλημα δεν είναι ούτε εκείνοι που τον αγαπούν, τον πιστεύουν και θεωρούν πως έκανε θαύματα. Όπως δεν είναι πρόβλημα ο Χριστός ή ο Θεός.

Το πρόβλημα είναι η Εκκλησία Α.Ε. και το συνεχές ανακάτωμά της με την εκπαίδευση, το Κράτος και τις ελευθερίες των ανθρώπων. Δεν είναι πρόβλημα ο άνθρωπος που θα πάει να ανάψει ένα κεράκι. Είναι πρόβλημα ο Σεραφείμ που απειλεί να αφορίσει όσους υπερασπιστούν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για να περιλαμβάνει και τους ομοφυλόφιλους.

Το πρόβλημα δεν είναι εκείνος που πιστεύει ότι ο Παΐσιος ήταν καλός άνθρωπος. Το πρόβλημα είναι εκείνος που θα χτυπήσει τη γυναίκα του επειδή ο Παΐσιος είπε ότι αυτό είναι θεμιτό. Το πρόβλημα δεν είναι εκείνος που θα δώσει χρήματα στην ενορία για να ταΐσει τους φτωχούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η Εκκλησία θα τα χρησιμοποιήσει για να χτίσει ακόμα έναν ναό. Το πρόβλημα δεν είναι εκείνος που θα κάνει την προσευχή του. Το πρόβλημα είναι ότι η Εκκλησία θέλει να έχει μερίδιο στην εκπαίδευση των παιδιών. Το πρόβλημα είναι εκείνος που θα βγάλει χρήματα από το φόβο και την πίστη των ανθρώπων. Γενικά, το πρόβλημα δεν είναι η πίστη.

Ο καθένας είναι και πρέπει να είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που θέλει και που τον γεμίζει. Κι εγώ, τέκνα, πιστεύω πως υπάρχουν ροζ μονόκεροι που μετά από κάθε βροχή χέζουν ουράνια τόξα και μυρίζουν λουλούδια. Το πρόβλημα είναι η οργάνωση της Εκκλησίας και η επιβολή που θέλει να ασκεί σε όλους τους τομείς της ζωής”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σελίδα δημιουργήθηκε, ως κίνηση συμπαράστασης στον 27χρονο Φίλιππο Λοΐζο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για “καθύβριση θρησκεύματος” και αν δεν είχε ασκήσει έφεση, θα είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

 

Όλη η επικαιρότητα