Ελλάδα

Metamorphosis: Εικαστική έκθεση στην Ύδρα με αναφορά στη ζωή και το έργο του Ωνάση

Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση με τριετή διάρκεια θα «ταξιδεύσει» σε διάφορες περιοχές της χώρας για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη

Μια ρηξικέλευθη έκθεση που περιηγείται τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ακολουθώντας την πορεία της θρυλικής θαλαμηγού “Χριστίνα”, άνοιξε τις πύλες της στο Αρχοντικό Τομπάζη, το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα.

Image-1__41_

Η έκθεση υπό τον τίτλο METAMORPHOSIS τελεί υπό την εποπτεία του εικαστικού και καθηγητή στην ΑΣΚΤ, Νίκου Χαραλαμπίδη και ανήκει σε μια ευρύτερη σειρά δραστηριοτήτων με κέντρο αναφοράς τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Image-1__42_

Χάρη στη δυναμική μιας ευρύτερης θεματολογίας, με πολλές ερμηνείες, διαστάσεις και προσεγγίσεις των πτυχών της δαιδαλώδους προσωπικότητας του Έλληνα μεγιστάνα, αμβλύνεται ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας της έκθεσης. Αποσπάται από τους μεγάλους αστικούς μύθους και μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης τέχνης λαμβάνει χαρακτήρα οικουμενικότητας.

0055653E00000258-0-image-a-33_1442006181009

Οι θεματικές ενότητες του project υπογράφουν και τους τίτλους των εκάστοτε εκθέσεων οι οποίες με αντίστοιχες αναφορές και παραπομπές σε ιστορικά και αρχειακά ντοκουμέντα σχετίζονται με τους έρωτες, τη δράση, τις πολιτικές και κοινωνικές του συναναστροφές του Ωνάση καθώς και την απήχηση του στον οικουμενικό Ελληνισμό αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Ακόμη, η παρουσία της ογδονταπεντάχρονης Σοφίας Λόρεν,- η οποία πρωταγωνίστησε στη αμερικανική ταινία το “Παιδί και το δελφίνι”,που γυρίστηκε στην Ύδρα το 1957 – ως το τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης, προσδίδει επιπλέον αναγνώσεις της ανατρεπτικής, ριψοκίνδυνης, διονυσιακής, εν τέλει, φυσιογνωμίας του ΄Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή.

Η έκθεση θα είναι τριετούς διάρκειας (2019-2021) και αφού περιοδεύσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας( στις 22/8 θα μεταφερθεί στη Μύκονο, στο κτίριο της εκεί Σχολής Καλών Τεχνών) αλλά και του κόσμου θα έχει σαν τελική κατάληξη μια μεγάλης έκτασης διεθνή παρουσίασή της στη Νέα Υόρκη.

Όλη η επικαιρότητα