Ελλάδα

Μεταναστευτικό: ΜΚΟ πουλάνε «ληγμένα» εισιτήρια σε μετανάστες στη Λέσβο

Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικές δηλώσεις μετανάστη στο protothema.gr – Οργή στους κατοίκους για συγκεκριμένες ΜΚΟ που παρακινούν τους μετανάστες με fake news να σπεύδουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να τους παραλάβουν πλοία για τον Πειραιά

Ο Χασέμι Μαρ από το Αφγανιστάν ήταν ένας από τους δεκάδες μετανάστες που βρέθηκαν την Τρίτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να φύγει με το πλοίο νήσος Σάμος με προορισμό τον Πειραιά. Είχε στα χέρια του εισιτήριο, μόνο που όταν οι λιμενικές αρχές τού ζήτησαν να τους δείξει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, εκείνος απλά κούνησε αρνητικά το κεφάλι.

Μιλώντας στο protothema.gr με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζει, είπε ότι στη δομή του Καράτεπεκ που μένει, αγόρασε από ΜΚΟ προς 51 ευρω τρία εισιτήρια. Για εκείνον, για το μωρό που έχει και για τη σύζυγο του. Μόνο που τα εισιτήρια που είχε, ειχαν ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και ήταν με το πλοίο Διαγόρας. Άγνωστο ποσά εισιτήρια αγοράστηκαν ή μοιράστηκαν χθες σε μετανάστες από τη Μόρια και τις αλλες δομές που έφθασαν κατά ομάδες στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν με το πλοίο της γραμμής.

Εκτός από αυτούς, υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι είχαν δεχθεί μηνύματα πως πλοίο τους περιμένει για να φύγουν με προορισμό τον Πειραιά και από εκεί στην Ευρώπη.

IMG_6247

Κάποια στιγμή και ενώ οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές τους έδιωχναν από το λιμάνι, ώστε να επιστρέψουν στις δομές τους, υπήρξε ένταση όταν κάποιοι μετανάστες δέχθηκαν μηνύματα από μέλη ΜΚΟ που βρίσκονταν στο λιμάνι. Τότε άρχισαν να φωνάζουν, ενώ προχώρησαν και καθιστική διαμαρτυρία. Η αναστάτωση κράτησε κάποιες ώρες, ώσπου υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις δομές τους.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν φτάσει στα όριά τους με κάποιες ΜΚΟ, οι οποίες συνεχώς δημιουργούν προβλήματα με το να παρακινούν τους μετανάστες να κατέβουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης γιατι δήθεν κάποιο πλοίο τους περιμένει. Χθες στο Πέραμα κάτοικοι απέτρεψαν σε σκάφος μελών ΜΚΟ να ανεφοδιαστεί.

Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός ότι χθες δεν υπήρξαν προσφυγικές ροές στο νησί και αυτό χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων.

IMG_6246

Σήμερα, πάντως, αναμένεται οχηματαγωγό πλοίο για να μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες τους παράτυπους μετανάστες που έφθασαν τα προηγούμενα 24ωρα στη Λέσβο από την Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Στο μεταξύ, έπειτα από απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη τα σχολεία για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση:

«Ύστερα από αίτημα των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και λόγω των έκτακτων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στις Κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας (που βρίσκονται πλησίον του ΚΥΤ Μόριας).

Για λόγους ασφάλειας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών να παραμείνουν κλειστά Τετάρτη 4/3/2020 και Πέμπτη 5/3/2020 τα παρακάτω σχολεία:

1.- Νηπιαγωγείο Παναγιούδας

2.- Δημοτικό Παναγιούδας

3.- Νηπιαγωγείο Μόριας

4.- Δημοτικό Μόριας και

5.- Γυμνάσιο Μόριας»

IMG_6245

Μπλόκα μέχρι την Πέμπτη από τους κατοίκους των Καμποχώρων στη Χίο

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για τις δομές κλειστού τύπου για τους μετανάστες αποφάσισαν το βράδυ της Τρίτης οι κάτοικοι των Καμποχώρων, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, όπου προγραμματίζουν την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Οι κάτοικοι, μέσα από την αποκαλούμενη «Επιτροπή Αγώνα Καμποχώρων – Χίου», που διαχώρισε όπως φαίνεται τη στάση της από τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων Χίου, καλούν τους Χιώτες αιρετούς να δώσουν το «παρών» στα μπλόκα στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της Επιτροπή Αγώνα Καμποχώρων – Χίου αναφέρει:

«Συνεχίζουμε τα μπλόκα μέχρι την Πέμπτη όπου μετά το δημοτικό συμβούλιο θα συσκεφθεί εκ νέου η Επιτροπή Αγώνα Καμποχωρων Χιου για περαιτέρω ενέργειες. Καλούμε όλους τους αιρετούς τους φορείς της Χίου και τους συμπολίτες μας αύριο το πρωί στις 10:00 στα μπλόκα να δηλώσουν το παρόν τους και τη συμμετοχή τους στον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους Χιώτες στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη στις 6:00 ώστε να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν οι ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περί κλεισίματος της βιαλ. Οι λόγοι δημόσιας υγείας δεν έχουν εκλείψει».

Όλη η επικαιρότητα