Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Νύχτα κόλαση σε Μυτιλήνη και Χίο! Μάχες με τα ΜΑΤ στα λιμάνια

Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα έφτασαν στη Μυτιλήνη και στη Χίο τα μηχανήματα για την έναρξη κατασκευής των κλειστών κέντρων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Και στα δυο νησιά ξέσπασαν άγρια επεισόδια κατοίκων με τα ΜΑΤ.

Τα μηχανήματα έργου έφτασαν σε Μυτιλήνη και Χίο συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τα επεισόδια με πολίτες που τα… περίμεναν, δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Φωνές, χημικά και χάος συνέθεσαν το σκηνικό!

Το λιμάνι των Μεστών στη Χίο τα επεισόδια ξέσπασαν καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί. Τα ΜΑΤ στάλθηκαν στο νησί προκειμένου να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου – Βολισού.

Στο πλοίο, εκτός από τα μηχανήματα για τα κλειστά κέντρα στη Χίο βρίσκοταν και 300 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ στο λιμάνι, σχεδόν δυο ώρες πριν δέσει το Blue Star Naxos είχαν αναπτυχθεί δυο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με το politischios.gr, οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν χωρίς αφορμή σε αιρετούς και κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν κατά των κλειστών κέντρων. Από τη ρίψη χημικών που έγινε, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κατοίκους συνεχίστηκαν και κυρίως εντάθηκαν όταν τα ξημερώματα έφτασε το Blue Star Naxos και αποβίβασε 300 άνδρες των ΜΑΤ, ένα υδροβόλο «Αίας» και γερανοφόρα οχήματα.

Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, έγινε νέα χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, με όσους ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι να τρέπονται σε φυγή ακόμη και προς τα βουνά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το politischios.gr, η ρίψη χημικών συνεχίστηκε ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είχαν παγιδευτεί σε γκρεμό.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα ξεκίνησαν για την επιταγμένη περιοχή. Κι εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι καμπάνες των εκκλησιών καλούσαν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις.

Δείτε εικόνες από τη Χίο 

Πεδίο μάχης το λιμάνι στη Μυτιλήνη

Ανάλογες εικόνες επικράτησαν και στη Μυτιλήνη, όταν το λιμάνι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για σχεδόν δυο ώρες, από τις 02:00 ως τις 04:00.

Από τη μια συγκεντρωμένοι κάτοικοι, από την άλλη 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» και ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί. Έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης προκειμένου να απομακρυνθούν οι εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση των μηχανημάτων και των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να γίνουν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου.

Αφού αποβιβάστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, τα αυτοκίνητα κι άλλα οχήματα και μηχανήματα αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή – Καράβα.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Στη θέση Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου θα γίνει το κλειστό κέντρο ξέσπασαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (25.02.2020) οδομαχίες!

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Δείτε τις εικόνες από τη Μυτιλήνη 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, politischios.grlesvosnews.grlesvospost.com

Όλη η επικαιρότητα