«Μεταποίηση-Εφοδιαστική αλυσίδα»: Χαμηλό το ενδιαφέρον στη Δυτική Ελλάδα

Share

Ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, ο 1ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1.004.412.060,19 ευρώ. Βάσει των συγκεκριμένων αιτήσεων προβλέπεται η δημιουργία άνω των 3.800 νέων θέσεων εργασίας.

Τα αποτελέσματα ωστόσο στη Δυτική Ελλάδα είναι απογοητευτικά αφού κατατέθηκαν μόλις εννιά επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1.004.412.060,19 ευρώ, κάτι που δείχνει σοβαρό έλλειμμα παραγωγικών επενδύσεων.

«Λάθος η αφαίρεση των επεν δυτικών σχεδίων έως 3 εκατ. ευρώ από τις Περιφέρειες»

Mιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε πως «ήταν λάθος να αφαιρεθούν τα επενδυτικά σχέδια μέχρι 3 εκατομμυρίων ευρώ από την διαχείρισης των περιφερειών και να μείνουν αυτά μέχρι 1 εκατομμύριο. Αυτό το έχουμε επισημάνει και επίσημα με χαρτί. Θα υπάρχει μεγάλη συμφόρηση και συνωστισμός αιτήσεων και όπως είναι λογικό θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Ίσως αυτό να είναι και ένας ανασταλτικός παράγοντας για όσους θέλουν να επενδύσουν αφού είναι διαφορετικό και πιο απλό να καταθέτεις την αίτηση στην έδρα της Περιφέρειας και διαφορετικό στο Υπουργείο στην Αθήνα».Ο ίδιος πρόσθεσε πως καθημερινά υπογράφει 3-4 εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων ύψους μέχρι ένα εκατομμύριο, γεγονός που όπως υποστηρίζει φανερώνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς της Περιφέρειας.

Αναμένεται η αξιολόγηση των αιτήσεων

Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ανωτέρω αιτήσεων υπαγωγής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που ορίζεται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022. Υπενθυμίζεται ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για τα δύο άλλα καθεστώτα ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων και Αγροδιατροφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (opsan.mindev.gov.gr), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 5 Δεκεμβρίου 2022 και 30 Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα.