Ηλεία

Μετέωρη η Μουσειολογία στο ΤΕΙ Πύργου – Δυσαρέσκεια Λιατσή και επιστολή σε Γαβρόγλου για νέο τμήμα

Ακούστε το άρθρο

Μετέωρο είναι το μέλλον της κατεύθυνσης Μουσειολογίας του τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ & ΤΜ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που εδρεύει στον Πύργο, εξαιτίας του αισθητά μειωμένου ενδιαφέροντος από τους σπουδαστές του τμήματος.

Για την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, τη Μουσειολογία επέλεξε μονοψήφιος αριθμός φοιτητών, γεγονός που τέθηκε υπό συζήτηση στη Συνέλευση του τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι φέτος, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης του 2015, όταν και «κόπηκε» πάλι κατεύθυνση λόγω του ίδιου προβλήματος.

Η Συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της αναστολής της κατεύθυνσης για φέτος προς τη Σύγκλητο, όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος του τμήματος, Αναστασία Ζαφειροπούλου, καθότι εγείρεται νομικό ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

«Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο, σύμφωνα με την αναφορά του διαχειριστή του φοιτητολογίου, 58 σπουδαστές επέλεξαν την κατεύθυνση του Τουρισμού, 27 επέλεξαν την Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων και τέσσερις τη Μουσειολογία. Βάσει αυτού του γεγονότος και έχοντας υπόψη προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το 2015, στην οποία αναφερόταν ότι για να λειτουργήσει κατεύθυνση τμήματος απαιτείται να έχουν δηλώσει τουλάχιστον δέκα ενεργοί φοιτητές, εισηγήθηκα στη Συνέλευση του τμήματος να μη λειτουργήσει για φέτος το Ε΄ Εξάμηνο της Μουσειολογίας, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους σπουδαστές», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η κα Ζαφειροπούλου εξηγώντας το σκεπτικό της εισήγησης.

«Είχα υποχρέωση να θέσω το θέμα στη Συνέλευση του τμήματος διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθώ για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Τη στιγμή που η Σύγκλητος δεν μου εγκρίνει πρόσληψη ακαδημαϊκών υποτρόφων και πιέζει για περικοπές ομάδων και εργαστηρίων, ζητώντας μας να βάζουμε δύο και τρία άτομα ανά υπολογιστή, φτάνοντας στα 30 άτομα εργαστήριο, δεν μπορώ να εισηγηθώ να λειτουργήσει κατεύθυνση χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών. Επί δύο χρόνια ήταν “κομμένη” από τη Σύγκλητο η κατεύθυνση της Επικοινωνίας λόγω αυτού του σκεπτικού, στην οποία είχαμε οκτώ δηλώσεις την πρώτη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Σύγκλητος», τόνισε η κα Ζαφειροπούλου, προσθέτοντας ότι το 7ο εξάμηνο της Μουσειολογίας θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ όσοι χρωστάνε μαθήματα από την περασμένη χρονιά θα τα δώσουν κανονικά στη χειμερινή εξεταστική περίοδο.

Τριανταφύλλου: «Θα ληφθούν όλα υπόψη»

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Τριανταφύλλου, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι η τελική απόφαση ανήκει στη Σύγκλητο και ότι θα ληφθεί ύστερα από πολύ προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων, με βάση το πώς δεν θα διαταραχθούν οι σπουδές των φοιτητών του ιδρύματος.

 «Η Σύγκλητος θα συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα προτού λάβει την απόφαση. Θα εξετάσουμε την εισήγηση του τμήματος, για την οποία εξ όσων γνωρίζω η απόφαση είναι πλειοψηφική, συνεπώς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και το σκεπτικό της μειοψηφίας. Το 2015 είχαμε λάβει μια παρόμοια απόφαση, για την οποία ίσχυαν συγκεκριμενα δεδομένα εκείνη την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η Σύγκλητος θα εξετάσει με προσοχή όλες τις παραμέτρους που αφορούν τους σπουδαστές και την ομαλή φοίτησή τους (διδασκαλία, εξεταστική, οφειλόμενα μαθήματα, κ.ά.) και θα αποφασίσει με πρώτιστο κριτήριο το συμφέρον των σπουδαστών του ιδρύματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

«Έκρηξη» Λιατσή

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρ. Λιατσής, διατυπώνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο κατάργησης της Μουσειολογίας ως αντικειμένου σπουδών.

«Επειδή είχα καταβάλει κατά το παρελθόν τεράστια προσπάθεια για το τμήμα Μουσειολογίας, πονάω που με τρόπο ανεύθυνο και χωρίς να υπάρχει καμιά τυπική ενημέρωση, μαθαίνω ότι το τμήμα Μουσειολογίας με εισήγηση του ανθρώπου που είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία του και που πολλές φορές τον έχουμε ακούσει να διατείνεται για πολλά καλά, να εισηγείται στη Σύγκλητο το τμήμα να καταργηθεί. Διατηρώ την επιφύλαξη του 1% που μπορεί αυτό που λέω να είναι αναληθές, όμως η πληροφόρηση που έχω είναι πάρα πολύ έγκυρη», είπε ο κ. Λιατσής και απηύθυνε προσωπική έκκληση στον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να παρέμβει προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Έκκληση κάνω στον κ. Τριανταφύλλου, που έχει δείγμα γραφής για την πόλη και όχι εχθρική συμπεριφορά, να δώσει τη μάχη του στη Σύγκλητο και να μην καταργηθεί το τμήμα, να υπερασπιστεί αυτό που μας είχε υποσχεθεί. Αν θέλουν να πάρουν το τμήμα της Μουσειολογίας, να πάρουν και τα υπόλοιπα και να σηκωθούν να φύγουν τελείως, δεν τους θέλουμε. Δεν ζητάω τίποτα πιο πολύ από το να δημοσιοποιήσω της πρόθεση της κας Ζαφειροπουλου, να της πως ότι αν έχει κάνει κάτι τέτοιο, περισσεύει στην πόλη μας και είναι ανεπιθύμητη», τόνισε ο δήμαρχος Πύργου σημειώνοντας ότι είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για το τμήμα με τη συνδρομή της οικογένειας Λάτση.

Όλη η επικαιρότητα