Πολιτική

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παρατείνονται εως τις 4 Μαΐου

Ακούστε το άρθρο

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την προστασία κατά του κορονοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».

Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».

Σε τι θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

– Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις

– Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

(Παρουσιάζοντας σχετικά διαγράμματα)

«Αυτή η εικόνα δεν είναι για να μπει στο αρχείο ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε», επεσήμανε. «Είναι για να μας θυμίζει από την αρχή γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα

«… για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα. Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη» είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορονοϊού».

Στη λογική αυτή, τόνισε πως «επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

– Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,

– Αποφεύγουμε τις χειραψίες,

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι Έλληνες δείξαμε πως, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση»

Ανακοίνωσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου» καθώς και πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα.

Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο».

Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα.

Υπογραμμίζεται ότι – και σε αυτή την περίοδο – βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα αποτελεί η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να μην μένει χώρος για fake news και παραπληροφόρηση».

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, έχουμε βάλει στόχο να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά

Αναφορικά με το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε:

«Οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό, νέες Μ.Ε.Θ. και πρόσθετο υγειονομικό υλικό συνεχίζονται. Οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί σημαντικά, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί, νέος εξοπλισμός παραλαμβάνεται συνεχώς, ενώ και η εγχώρια παραγωγή μασκών ξεκινάει από αύριο.

Έχουμε βάλει στόχο – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Το αξίζουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, και, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες, οι οποίοι δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό Σύστημα Υγείας».

Αναφορικά με τα μέτρα για την οικονομία, πρόσθεσε:

– Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis, η πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου θα ανέλθει σε 1,2 δις ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ. Διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση -έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας- είναι η διατήρηση από τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον του αριθμού εργαζομένων που είχαν στις 19 Μαρτίου.

– Σημειώνεται, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, μπορούν μέχρι αύριο να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

Γνωρίζετε ήδη ότι το Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους δικαιούχους έξι επιστημονικών κλάδων καταργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε όμως και ότι «όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία

Όσον αφορά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Ενώ η Κυβέρνηση εστιάζει στην ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού και την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται, την ίδια στιγμή συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε 3 βασικούς άξονες:

(α) την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο σχολείο,

(β) στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο και

(γ) βελτιωτικές ρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν:

– Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

– Αγγλικά στο νηπιαγωγείο.

– Ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής.

– Ρυθμίσεις για την αξιολόγηση στις σχολικές μονάδες.

– Επανασύσταση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων με σταδιακή εφαρμογή.

– Ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα:

– Ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Πρότυπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων.

– Θεσπίζονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την πλήρωση των κενών στα σχολεία και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

– Εισάγονται ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού και θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση:

– Πρώτον ενισχύεται η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων καθώς προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε Α.Ε.Ι. χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού. Θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Α.Ε.Ι., αλλά και θερινά προγράμματα στα Α.Ε.Ι. Παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Δεύτερον, αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, καθώς θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, καθιερώνεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο, εξορθολογίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και εισάγεται η καινοτομία του β’ κύκλου μετεγγραφών που θα προβλέπει την περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας σημείωσε μια σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ρ.Τ.: «Επενδύοντας και εκσυγχρονίζοντας προσπάθειες ετών και προηγουμένων διοικήσεων, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έθεσαν από χθες σε λειτουργία την πλατφόρμα της υβριδικής Ε.Ρ.Τ.

Έτσι, ο τηλεθεατής μπορεί να βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο σχεδίασαν οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πλατφόρμες του Netflix, της Amazon, ή της Apple. Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και βέβαια όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας που μεταδίδονται κάθε πρωί από την Ε.Ρ.Τ.2.

Μαζί με αυτά, θα βρει 20 ιστορικές εκπομπές-αφιερώματα σε ισάριθμους σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης. Και όλα αυτά, εντελώς δωρεάν στον χρόνο που θα επιλέξει κάθε τηλεθεατής.

Και φαίνεται ότι αυτή την πρωτοβουλία την αγκαλιάζουν οι Έλληνες: σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν μπει στα σχετικά βίντεο για την ενεργοποίηση της υβριδικής υπηρεσίας περισσότεροι από 200 χιλιάδες πολίτες».

Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

«Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υπάρχει πρόνοια να μπορέσει να καλυφθεί και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους» οι οποίοι εξασφαλίστηκαν αργότερα μέσα στον Απρίλιο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Για τα μέτρα προστασίας στις δομές μεταναστών είπε ότι έχουν ληφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα και αυτά είναι ο περιορισμός της εξόδου, η ενίσχυση με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης. Επίσης μέχρι 31 Μαΐου έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο και όλα τα μέτρα μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες ώστε να είναι ενήμεροι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. «Το πλάνο μετεγκατάστασης εξελίσσεται. Ήδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 627 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα και το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση 2.380 επιπλέον μεταναστών, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρούνται τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας και όσοι μεταφέρονται θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ημερη καραντίνα» είπε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής μηνύματος, sms ή του εγγράφου που έχουν οι πολίτες, με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου και μετά, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτυπωθούν όλα με λεπτομέρεια στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.

Για τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών και ότι η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν. «Περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επόμενης φάσης. Θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Επίσης για τη χρήση μάσκας σημείωσε ότι είναι ένα από τα μέτρα το οποίο θα χρειαστεί να το συνηθίσουμε και ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οδηγίες των ειδικών για τον τρόπο εφαρμογής.

Μιλώντας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου.

Σε ερώτηση για το εάν το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει νέο κύμα της επιδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι εθνικό σύστημα υγείας έχει πολλές πτυχές και μεταξύ άλλων είναι οι κλίνες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ο απαραίτητος εξοπλισμός και το προσωπικό. «Και στα τέσσερα πεδία έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Από 565 ΜΕΘ πριν από περίπου δυόμιση μήνες είμαστε στις 1004 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε. Είχαμε σχεδιάσει 2.000 προσλήψεις, δώσαμε έγκριση για 4.824 προσλήψεις και έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 3.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήμασταν το Μάρτιο και γι’ αυτό ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν θα είναι ίδιοι με τον Μάρτιο. Είμαστε πιο καλά εξοπλισμένοι, οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και τη δεύτερη φάση» είπε. Επίσης υπογράμμισε ότι το τριήμερο της πρωτομαγιάς θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν και το Πάσχα καθώς υπάρχει παράταση των μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου.

Τέλος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είμαστε κοντά στις τελικές αποφάσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να τους βγάζουμε λόγω κάποιου πλειστηριασμού».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα