Ηλεία

Μέτρα και διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής ζητούν οι παραγωγοί σταφίδας της Ηλείας

Την λήψη μέτρων στήριξης της κορινθιακής σταφίδας με βασικότερο την εγγύηση κατώτατης τιμής που θα διασφαλίζει την κάλυψη των εξόδων για την καλλιέργεια και ένα εισόδημα επιβίωσης των παραγωγών, είναι τα βασικά αιτήματα των αγροτών που για ακόμα μια φορά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο στον Πύργο.

Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στην αγωνιστική δραστηριότητα των καλλιεργητών της Πελοποννήσου που δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν υπάρξει έμπρακτη πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα αποθέματα και την τιμή που κατρακυλά συνεχώς όλο και σε χαμηλότερα επίπεδα.

“Θα συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε αποτελέσματα και για το θέμα της σταφίδας και για τα υπόλοιπα που έχουμε βάλει το προηγούμενο διάστημα. Με το θέμα της σταφίδας δεν έχει γίνει τίποτα από την κυβέρνησης. Κάνουν δηλώσεις ότι θα κάνουν αίτημα στην ΕΕ για την απόσυρση των αποθεμάτων, περνάει ο καιρός από το Πάσχα μέχρι τώρα και έπρεπε ήδη να έχουν το αίτημα από τότε. Κοροϊδεύουν τον κόσμο και οι έμποροι αγοράζουν τη σταφίδα με ένα 1 ευρώ και 0.90 ευρώ και 0,80 ευρώ, χωρίς τιμή. Κι ας πούμε ότι θα γίνει αυτή η απόσυρση η περιβόητη. Θα διασφαλιστεί η τιμή στους παραγωγούς ή μόνο σε κάποιους κι όσοι πούλησαν, τελείωσε και χάσανε; Οι παραγωγοί εργάζονται και παράγουν για τον ελληνικό λαό και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τέτοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους.Έτσι και για τη σταφίδα αυτό διεκδικούμε, κατώτερη εγγυημένη τιμή, όπως δίνει κατώτερο εγγυημένο κέρδος για αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια όταν δεν περνάνε πολλά αυτοκίνητα και τους αποζημιώνει, με τις αεροπορικές το ίδιο και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σταφίδας που βλέπουν πως ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το θέμα με τα αποθέματα.

Συναντηση με τον Β Γιαννόπουλο

Αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το διοικητήριο έγιναν δεκτοί από τον Αντιεπεριφερειάρχη Ηλείας κ Βασίλη Γιαννόπουλο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι όπου κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχαν του έθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα αποθεματικά. Μάλιστα κατέθεσαν και τα αιτήματά τους που εστιάζονται στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για απόσυρση των αποθεμάτων καθώς επίσης και διασφάλιση της κατώτατης εγγυημένης τιμής.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Βασίλης Γιαννοπουλος επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά πως από την προηγούμενη συνάντηση που είχαν έως και χθες δεν έχει προκύψει κάτι καινούριο με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τους ανακοινώσει κάτι. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνουν για το θέμα αυτό στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφρειάρχης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος. Επίσης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Υπουργείο και με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νεας ΚΑΠ στην Πάτρα θα πάρει κάποια μέτρα αλλά κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Γιαννόπουλος.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα αποθέματα και την τιμή της σταφίδας έθεσαν και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο

Αδιαφορία

Οι σταφιδοπαραγωγοί μιλούν για αδιαφορία και κοροϊδία από πλευράς της κυβέρνησης και πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα

“Με τους σταφιδοκαλλιεργητές δεν μπορεί να κάνει τίποτα; Τόσο δύσκολο είναι; Οκτώ εκατ. ευρώ κάνουν τα αποθέματα, όσα πήρε κι ένα κανάλι. Όλα είναι εύκολα αν θέλουν και αν είμαστε σε ελεύθερο κράτος, εκτός κι αν είναι υπηρέτες κάποιων άλλων. Εμείς θα συνεχίσουμε με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Είμαστε συντονισμένοι και με τις υπόλοιπες σταφιδοκαλλιεργητικές περιοχές Αχαΐας, Αιγίου, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Στον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα για τους πυρόπληκτους, οι οποίοι εμπαίζονται και δεν έχει γίνει τίποτα για αυτούς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ Θανάσης Βομπίρης.

“Στον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ Θανάσης Βομπίρης.

Όλη η επικαιρότητα