Μέτρα… «ταφόπλακα» για τις αγορές της Ηλείας!

Share

Υποτονική είναι η κίνηση στις αγορές της Ηλείας από την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Παρότι οι τιμές κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα, ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται σε βαθμό… εκπτώσεων και οι καταστηματάρχες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, βλέποντας ότι η αγορά δεν μπορεί να μπει σε έναν καλύτερο ρυθμό.

Ρεπορτάζ Παναγιώτης Πεντάζος & Γιάννης Τσουκαλάς

Η ανακοίνωση και των νέων μέτρων σχετικά με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις εισόδου στα καταστήματα για τον περιορισμό του κορωνοϊού τη στιγμή που στα σούπερ – μάρκετ υπάρχει ελαστικότητα, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ήδη, η πρώτη αντίδραση υπήρξε χθες από τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του σε ανοιχτή συζήτηση στο Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς αύριο στις 6 το απόγευμα, με θέμα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος β’ της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου κ. Νίκος Σιαψάλης μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» τόνισε ότι δεν αποκλείεται στη σύσκεψη να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, αφού πλέον με τα νέα μέτρα μπαίνει οριστικά «ταφόπλακα» στο λιανεμπόριο.

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ  Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Αναγνωριστική η πρώτη εβδομάδα»


«Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι πάντα αναγνωριστική. Ο κόσμος ακόμα ψάχνει, κοιτάει τις τιμές και γενικότερα κάνει έρευνα αγοράς. Υπάρχουν όμως άφθονα προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Έχουμε ακόμα μια εβδομάδα μπροστά μας και ίσως ο κόσμος βγει να ψωνίσει σήμερα αλλά και την άλλη Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αν και πιστεύω ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ειδικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων».

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΨΑΛΗΣ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Καμία αγοραστική κίνηση, μόνο αθέμιτος ανταγωνισμός»


Ήταν που ήταν η κατάσταση τραγική, τώρα με τα νέα μέτρα είναι ακόμα χειρότερα. Έτσι κι αλλιώς οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν προσφέρουν κάτι. Η κίνηση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε.
Με τα νέα μέτρα δυστυχώς συντηρείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ μπαίνει ο καθένας και ψωνίζει χωρίς ελέγχους και εμάς μας κάνουν «χωροφύλακες» και να τσακωνόμαστε με τον κόσμο αν έχει μαζί του το πιστοποιητικό ή έχει κάνει το rapid test.
Αυτά δεν είναι δική μας υπόθεση. Να πάρουν μέτρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οριζόντια μέτρα για όλους.
Εμείς συγκαλέσαμε για αύριο Δευτέρα σύσκεψη στην Αμαλιάδα και θα δούμε τι κινητοποιήσεις μπορούμε να κάνουμε σε όλη την Πελοπόννησο και Δυτ. Ελλάδα.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση…».
Φωτο: SAPSALIS

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών

«Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα ούτε τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων»
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στην αγορά. Ο κόσμος είναι επηρεασμένος και δεν βγαίνει καθόλου, ούτε ξοδεύει λεφτά. Η γενικότερη κατάσταση, με τα μέτρα, των κορωνοϊό και την αύξηση τιμών, σίγουρα δεν βοηθάει το καταναλωτικό κοινό. Η κατάσταση είναι αφόρητη και για εμάς τους επαγγελματίες, γιατί καλούμαστε να κάνουμε τους αστυνομικούς στα ίδια μας τα καταστήματα. Η συνέχεια προβλέπεται πολύ δύσκολη και δεν νομίζω να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο ούτε τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΣ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας
«Μηδενική η κίνηση»


«Η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη, σχεδόν μηδενική και τα μαγαζιά είναι σαν μην υπάρχουν. Ο εμπορικός κόσμος έχει μείνει απροστάτευτος, ενώ τα νέα μέτρα θα δυσκολέψουν τα πράγματα. Οι εκπτώσεις δεν θα βοηθήσουν καθόλου και τα προβλήματα που έχουμε θα επιδεινωθούν».

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΑΛΑΜΑΡΑΣ


«Αμαζόνα»
«Δεν μπορώ να πω ότι διανύουμε και την καλύτερη εποχή, ακόμα και αυτές τις μέρες που είναι σε ισχύ οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός, λόγω ακρίβειας, λόγω της ανάγκης για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και λόγω των νέων μέτρων για τον ιό.
Είναι πολύ δύσκολά. Οι μέρες αυτές είναι σαν μην έχουμε εκπτώσεις. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά».
Φωτο: ΑΜΑΖΟΝΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΕΦΑΝΗΣ

«Η κίνηση είναι μηδαμινή. Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι μπορούμε με τις εκπτώσεις στα είδη που προσφέρουμε. Ειδικά και με τα νέα μέτρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το rapid test έχει ένα κόστος και ο περισσότερος κόσμος το αποφεύγει και άρα αποφεύγει να μπει στα καταστήματα γιατί υπάρχει και το πρόστιμο. Υπάρχει μεγάλο θέμα…».