Ελλάδα

Mετρούν «πληγές» στην Κεφαλονιά – Μη κατοικήσιμα τα μισά σπίτια στο Ληξούρι – Εκκενώθηκε χωριό (νεότερο)

kefal.jpg
Ακούστε το άρθρο

Nεότερη ενημέρωση 20:40

Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 40 σπίτια σε σύνολο 70 που ελέγχθηκαν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλο.

Παράλληλα το ίδιο αποτέλεσμα προέκυψε σε τέσσερα από τα εικοσιένα δημόσια κτίρια του νησιού ενώ για άλλα τέσσερα το πόρισμα έδειξε ότι αντιμετωπίζουν «σχετικό πρόβλημα». 

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής. 

Την ίδια στιγμή, στο χωριό Αθέρας, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, εκκενώθηκαν δέκα σπίτια, με απόφαση του δημάρχου Κεφαλονιάς, επειδή ακριβώς πάνω από τα κτίρια υπάρχουν βράχοι που κρίνονται επικίνδυνοι, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Επίσης, ενισχύονται οι οκτάωρες περιπολίες με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας.

Αμείωτη συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα καθώς μέχρι τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί συνολικά 92 μετασεισμοί μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ με τους σεισμολόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται, τέλος, να φτάσει στην Κεφαλονιά το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου στις 1.300 κλίνες να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των κατοίκων, λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης στο 26710-27311.

——————————

Αν ήταν άλλο μέρος, δεν θα είχε αντέξει… Αυτό ψιθυρίζουν σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του σεισμού 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί τους.

Οι μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί είχαν σημειωθεί περίπου 45 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Αγωνία έχει δημιουργήσει και η δήλωση του σεισμολόγου Ακη τσελέντη ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός ακόμα δεν έχει έρθει…

Η Κεφαλονιά σήμερα το πρωί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι ζημιές είναι πολλές και πολλοί καταστηματάρχες αντίκρισαν σήμερα το πρωί σκηνές χάους στα μαγαζιά τους.

Στο Αργοστόλι έχει φτάσει πλοίο της Super Fast μέσα στο οποίο θα μπορούν να βρουν προσωρινό κατάλυμα, άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς προέρχονται από την περιοχή του Ληξουρίου, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε το νησί χθες (σχετικό ρεπορτάζ)

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο πλοίο που έφτασε σήμερα στην Κεφαλονιά, λέγοντας ότι 500 άτομα που επλήγησαν από σεισμό, βρίσκονται ήδη μέσα του.

Μάλιστα, είπε ότι άλλο ένα πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έχει διπλάσια χωρητικότητα από το πλοίο της Super Fast, αναμένεται να φθάσει στο νησί προκειμένου να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, η καλή κατασκευή των σπιτιών στην Κεφαλονιά μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953 ήταν ο λόγος για των οποίο τα σπίτια άντεξαν στον χθεσινό σεισμό των 5,8 βαθμών τη ς κλίμακας Ρίχτερ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ, των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, για ένα μήνα, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια, σπίτια και καταστήματα σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο στο Ληξούρι αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι, ενώ υπήρξαν αρκετοί μικροτραυματισμοί κυρίως από πτώση αντικειμένων.

Επίσης, σύμφωνα με το kefalonitikanea.gr σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα δύο γηροκομεία στην Κεφαλονιά.

Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ληξουρίου έχουν μεταφερθεί σε διπλανή εκκλησία, ενώ αυτοί του Γηροκομείο Αργοστολίου μεταφέρθηκαν στους κοιτώνες του Αγίου Γερασίμου. Πάντως, επέστρεψαν στο νοσοκομείο Αργοστολίου οι νοσηλευόμενοι αφού μετά από διπλό έλεγχο στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κτήριο.

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών. Ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους. Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος συνέστησε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι που έχουν δει ρωγμές στις οικίες τους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.

Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

 

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014.

Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.

Όλη η επικαιρότητα