Γεύσεις

Μεζεδάκια να βγάλω; 4 συνταγές για τσιμπολόγημα

Ακούστε το άρθρο

Για κρασοκατανύξεις, τσιπουροκατανύξεις και μπυροκατανύξεις, αυτά τα μεζεδάκια είναι ό,τι πρέπει για συνοδευτικό.

Χωριάτικα λουκάνικα με λαχανικά ψημένα σε μπύρα

Υλικά: 350 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, 4 πατάτες, 1 κόκκινη πιπεριά, 6 φρέσκα μανιτάρια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μπύρα (330 ml), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια, τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες, τα μανιτάρια σε φέτες και την πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια. Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την μπύρα. Ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45′. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε περίπου 30′ ακόμα μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Συνταγή από εδώ.

Σαγανάκι με σάλσα από ντοματίνια

Υλικά: 200 γρ. γραβιέρα, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 200 γρ. νερό, αλάτι, 200 γρ. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

100 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα, 1 αγγούρι, 1/2 κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. ρίγανη, 3 πιπεριές τσίλι, χυμό, από 1/2 λεμόνι, 1/2 ματσάκι κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Κόβουμε διαγώνια το τυρί και το βάζουμε στο μπολ με το αλεύρι και στη συνέχεια το βουτάμε στο νερό. Το περνάμε άλλη μία φορά από το αλεύρι, το νερό και τέλος μόνο από το αλεύρι. Το βάζουμε στο καυτό τηγάνι και τηγανίζουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μπολ και τα πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να σπάσουν. Κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια και το βάζουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, τη ρίγανη, τις πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, τον χυμό από το λεμόνι, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Στραπατσάδα με απάκι Κρήτης

Υλικά: 100γρ. απάκι  Κρήτης, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 ώριμες ντομάτες (400 γρ. περίπου), αλάτι- μαύρο πιπέρι, 4 αυγά, μαϊντανός

Εκτέλεση: Κόβουμε το απάκι σε μικρούς κύβους. Αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους από την ντομάτα και τις κόβουμε κονκασέ. Σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το απάκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι,  χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να μείνει με το λάδι της. Σε μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σιγά- σιγά, μέχρι να ασπρίσει το ασπράδι των αυγών. Κατεβάζουμε την στραπατσάδα από  τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Τυροκροκέτες με φέτα

Υλικά: 1000 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη, 130 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο, 100 γρ. γραβιέρα (ή ρεγκάτο ή τσένταρ), τριμμένο, 1 ολόκληρο αυγό και 1 ασπράδι, 40γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1-2 κ.σ. γάλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλέυρι για όλες τις χρήσεις, για το αλέυρωμα, λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρές μπάλες και αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας το περισσευούμενο αλεύρι. Τηγανίζουμε τις τυροκροκέτες σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, με αρκετό λάδι ώστε να τις καλύπτει, μέχρι να χρυσαφίσουν. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τις τυροκροκέτες με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Προσέχουμε να τηγανίζουμε τις τυροκροκέτες σε δόσεις σε καυτό λάδι. Αν παραγεμίσουμε το τηγάνι, τότε θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και οι τυροκροκέτες δε θα γίνουν αρκετά τραγανές. Σερβίρουμε τις τυροκροκέτες όσο είναι ακόμα ζεστές με αρκετό λεμονάκι.

Συνταγή από εδώ.

via

Όλη η επικαιρότητα