Υγεία

Μια «άγνωστη» σε πολλούς σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος μπορεί να μετατραπεί σε νέο «υπερβακτήριο» ανθεκτικό στη θεραπεία

Μια από τις λιγότερο γνωστές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, εκτιμάται σύμφωνα με τους ειδικούς πως θα μπορούσε να είναι το επόμενο «υπερβακτήριο» εάν οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργοί αλλά και γιατροί δεν δώσουν την απαραίτητη προσοχή.

Η προειδοποίηση των επιστημόνων αφορά το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων (MG) και το χειρότερο είναι ότι αν και συχνά μπορεί να μην παρουσιάζει  συμπτώματα δύναται να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών.

Το MG μπορεί εύκολα να περάσει «απαρατήρητο» αλλά, όπως επισημαίνει το ΒΒCεάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου να γίνει πολύ ανθεκτικό στα αντιβιωτικά.

Η Βρετανική Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, εντοπίζοντας το πρόβλημα προχωρά στην έκδοση νέων συμβουλών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απευθυνόμενο σε άνδρες και γυναίκες.

Τι είναι το MG;

To μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων είναι ένα βακτήριο, μπορεί να προκαλέσει  φλεγμονή στην ουρήθρα των ανδρών και στη συνέχεια εκκρίσεις από το πέος  καθιστώντας επώδυνη του ούρηση.

Στις γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στα γεννητικά όργανα (μήτρα και σάλπιγγες) προκαλώντας πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό και μικρή αιμορραγία.

Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Τα προφυλακτικά μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση του βακτηρίου.

To MG αναγνωρίστηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980

Πολλές φορές, αν και κάποιος έχει προσβληθεί, δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν απαιτείται πάντα θεραπευτική αγωγή. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως πολλές φορές ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή το μπερδεύουν με άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (πχ Χλαμύδια) κάτι που συνιστά λόγο για σοβαρή ανησυχία.

Τεστ για το MG αναπτύχθηκαν πρόσφατα αλλά πάντοτε ευρέως διαθέσιμα. Οι γιατροί βέβαια μπορούν να ζητήσουν συγκεκριμένες εργαστηριακές αναλύσεις.

Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά η λοίμωξη συχνά αποκτά αυξημένες αντιστάσεις στα φάρμακα.

Η προφύλαξη είναι η λύση

Τα ποσοστά εξάλειψης του μυκοπλάσματος των γεννητικών οργάνων με την χορήγηση μιας συγκεκριμένης οικογένειας αντιβιοτικών (μακρολίδια), μειώνονται παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίσταση του MG στα μακρολίδια έχει φτάσει το 40%. Ένα άλλο αντιβιοτικό, η αζυθρομυκίνη, συνεχίζει να έχει αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν για την ανθεκτικότητα του και επισημαίνουν πως το βακτήριο, το τρόπος μετάδοσης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

«Οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να μάθουν για το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων. Και είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να έχουν πάντα μαζί τους προφυλακτικά- κυρίως κατά τις καλοκαιρινές διακοπές- αλλά και να τα χρησιμοποιούν» σχολίασε ο δρ. Peter Greenhouse σύμβουλος επί σεξουαλικών θεμάτων και μέλος της Βρετανικής Ένωσης για την Σεξουαλική Υγεία.

Αντίστοιχα ο Paddy Horner ο οποίος μετείχε στην συγγραφή των νέων οδηγιών που δίδονται προς προς αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζει: «Προχωρήσαμε στην σύνταξη και δημοσίευση αυτών των νέων οδηγιών, αφού διαπιστώσαμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιμείνουμε στην ίδια προσέγγιση που ακολουθούμε τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με κάθε βεβαιότητα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δημόσια Υγεία και στην ανάδυση του MG σε ένα υπερβακτήριο».

To επόμενο νέο «υπερβακτήριο»;

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως είναι αρκετά σοβαρή. «Εφιστούμε την προσοχή ώστε να γίνεται σωστή διάγνωση των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα με την χρήση ενός MG-test, να λαμβάνουν την σωστή αγωγή και να παρακολουθούνται ώστε είναι βέβαιο πως έχουν πράγματι θεραπευτεί». Επίσης όπως λέει απαιτείται- και μάλιστα άμεσα -η χορήγηση πόρων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές που αφορούν τα επίπεδα αντοχής του βακτηρίου στην φαρμακευτική αγωγή τονίζοντας πως υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες «καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος να προκληθεί υπογονιμότητα».

Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) και HIV Λοίμωξης λειτουργεί στον Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Άμεση επικοινωνία στο τηλ. 210 7265100

Πηγή: ΒΒC

Όλη η επικαιρότητα