Ηλεία

Μια δικαίωση σε ένα όραμα – 12,5 εκ ευρώ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία

Η ΔΟΑ μοιράζεται πλέον μαζί μας το όραμα για αναβάθμιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, επενδύοντας 12.5 εκατ ευρώ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της, αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της ΔΟΑ Ισίδωρου Κούβελου, μετά την απόφαση που ελήφθη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατά την συνεδρίαση της στην Λωζάνη.

Μια απόφαση που εκφράζει την προσωπική επιθυμία του Προέδρου Thomas Bach και αποτελεί για μένα, δικαίωση προσπαθειών πολλών ετών, δήλωσε στην εφ Πατρίς ο κ Κούβελος, επισημαίνοντας ότι με  την απόφαση αυτή το Ολυμπιακό Κίνημα ουσιαστικά αναγνωρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προοπτικές αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αρχαία Ολυμπία.

Όπως τόνισε ο κ. Κούβελος, στην αρχή δειλά και στη συνέχεια με γοργά βήματα ξεκίνησε επί της προεδρίας του, η πορεία αναβάθμισης του εκπαιδευτικού ρόλου της ΔΟΑ στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα: «Για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν η ΔΟΑ έπρεπε να κάνει  αποφασιστικά βήματα:

Να ανοίξει τις πύλες προς όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς διεθνώς, προσκαλώντας τους να συμβάλουν, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και σεμινάρια, στην ανάγκη εξάπλωσης της Ολυμπιακής Παιδείας και των Αξιών του Ολυμπισμού.

Να επικοινωνήσει με καλύτερο τρόπο τον ρόλο που έχει κληθεί να παίξει στο Ολυμπιακό Κίνημα, επικαιροποιώντας την θεματολογία των Συνεδρίων και των Συνόδων και βοηθώντας με τον τρόπο αυτόν την ίδια την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στις προκλήσεις που φυσιολογικά καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Να χρησιμοποιήσει κάθε μορφή νέας τεχνολογίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να πλησιάσει τους νέους μέσα από διαδικασίες φίλες προς αυτούς.

Όλη αυτή προσπάθεια έρχεται να ολοκληρωθεί και να επιβραβευτεί με την απόφαση χρηματοδότησης της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της από την ΔΟΕ.

Όπως τόνισε ο κ Κούβελος οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχές Μάρτιο μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον  Ιούνιο του  2021.

Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου που όπως αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες, για το 2021 θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Το  κέντρο της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης….η Ολυμπία

Η Ακαδημία μπαίνει σε μια άλλη εποχή. Καθιερώνεται πλέον και με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ως ξεχωριστό κέντρο υποστήριξης της Ολυμπιακή Παιδείας και διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών παγκοσμίως επισήμανε ο κ Κούβελος, τονίζοντας παράλληλα ότι το όραμα της Ακαδημίας είναι οι εγκαταστάσεις της και η Αρχαία Ολυμπία να καταστούν ως το Κέντρο της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης.

«Ολυμπισμός δεν είναι μόνο η Λωζάννη είναι και η Αρχαία Ολυμπία. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε σε όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας και πιστεύω ότι η προσπάθεια μας αυτή πλέον βρίσκει ευήκοα ότα.

Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων και την έναρξη της λειτουργίας των προγραμμάτων που θα σχεδιάσουμε, στην Ολυμπία να βρεθούν όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογενείας. Δεν πρέπει να υπάρχει μέλος της ΔΟΑ που να μην έχει έρθει στην Ολυμπία. Στον τόπου που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακές Αξίες».

Ολοκληρώνοντας της δηλώσεις στην εφ Πατρίς ο Προέδρος  της ΔΟΑ  Ισίδωρος  Κούβελος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη που θα αποκομίσει η ευρύτερη περιοχή από τις ενέργειες αυτές.

«Η Αρχαία Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή  θα φιλοξενούν όχι μόνο τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας αλλά και στελέχη και εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Σε αυτό θα πρέπει φυσικά να προσθέσουμε την συμμετοχή και των σπουδαιότερων Πανεπιστημιακών  Ιδρυμάτων.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται αναμφισβήτητα είναι τεράστιες και ευθύνη όλων μας είναι να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος της περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

ΔΟΕ: Συνάντηση Μπαχ – Γεωργιόπουλου

Όλη η επικαιρότητα