Αρθρογραφία

Μια Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Ακούστε το άρθρο

Είχαμε προετοιμαστεί δεόντως και ήμαστε έτοιμοι για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, με μικρό μπουφέ, την σχετική μουσική  και οι μικρή μας παρέα πραγματικά περίμενε αυτήν την στιγμή σαν κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό γεγονός, που για πολλά χρόνια το συνηθίζουμε τηρώντας την παράδοση και γιορτάζοντας τον ερχομό του καινούργιου χρόνου.

Ήμαστε γεμάτοι αναμνήσεις από τις προηγούμενες χρονιές, τόσο που η παράδοση έχει φωλιάσει πραγματικά μέσα μας και περιμένει την αλλαγή του χρόνου, ώστε να την διανθίσει με την μικρή γιορτή, που το κόστος της καλύπτεται φυσικά  με συνεισφορά όλων των μελών του μικρού μας και άτυπου συλλόγου, και τούτο μας γεμίζει φυσικά χαρά και υπερηφάνεια.

Μας έρχονται αναμνήσεις από τα παλιά, ο καθένας απ την μεριά του, προσωπικά θυμάμαι τις πίτες που κόβαμε στα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας , όπου εργαζόμουν και τον μικρό μπουφέ που στήναμε απ το πρωί για τους πελάτες μας και περισσότερο απ όλα θυμάμαι τις 500 δρχ. που έδινε η Εθνική Τράπεζα σε κάθε υπάλληλό της για την γαλοπούλα, όπως επικράτησε να λέγεται και αποτελούσε έθιμο για τις παλαιότερες εποχές.

Με αυτές τις σκέψεις οργανώσαμε και την φετινή μας γιορτή, χωρίς γαλοπούλα φυσικά ή μπουφέ και χωρίς την αγαλλίαση των παλαιότερων εποχών, που μπορούσαμε και συνεχίζαμε ένα έθιμο που ερχόταν απ  τα πολύ παλιά και σηματοδοτούσε τα σημερινά και τα μελλούμενα και φυσικά εμείς θα την κάναμε την γιορτή μας, ότι και αν γίνονταν αλλού, που την λαμπρή γιορτή της κοπής της πίτας την μετέτρεπαν σε κομματική φιέστα επίδειξης και ψηφοθηρίας.

Δεν έχουμε καμία σχέση κύριε με την πίτα του Υπουργείου, της Περιφέρειας, του Δήμου, ή όποιας άλλης Δημόσιας υπηρεσίας, εμείς είμαστε ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι απ όλους, τσοντάρουμε και γιορτάζουμε απλά, ήρεμα και μακριά από σκοπιμότητες κι αν έγινε τόσος μεγάλος ντόρος με την πίτα του Υπουργείου δεν μας ακουμπά και δεν μας αφορά, δεν ξοδεύουμε δημόσιο χρήμα, αλλά δικό μας από τις κουτσουρεμένες παράνομα και καταχρηστικά συντάξεις μας κι ας λένε αλλιώς τα δικαστήρια.

Και θα λέγαμε στον Υπουργό, πως θα μπορούσε να είναι λιγότερο ανοιχτοχέρης με το δημόσιο χρήμα, αλλά περισσότερο απλοχέρης σε συναισθήματα και σε θετική δράση προς τους υπαλλήλους του και προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που για τα προϊόντα τους, περιμένουν τις αγορές να τα τιμολογήσουν και να τα αγοράσουν.

Μία απλή βασιλόπιτα κύριε και πολύ αγάπη και ανθρωπιά χρειάζονται για την καλύτερη γιορτή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, επιδείξεις και παχιά λόγια, που στο τέλος καταλήγουν στο τίποτα και ουσιαστικά τείνουν να ακυρώνουν την παράδοση ενός χαρούμενου και χαρμόσηνου  έθιμου.-

Όλη η επικαιρότητα