Categories: Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: «’’Φιλοδωρήματα’’ στους πολίτες και τα προβλήματα της οικονομίας κρυμμένα κάτω από το χαλί»

Share

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μιχάλη Κατρίνη στον ANT1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Για την πρωτοφανή απρέπεια του Πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής της Κ.Ο. ανέφερε:

Ο πρωθυπουργός προχτές στη Βουλή έκανε μια ατυχή προσπάθεια να παραλληλίσει το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Καμμένο.

«Ξέχασε» προφανώς ότι ο κ. Καμμένος έγινε βουλευτής επί πατρός Μητσοτάκη.

«Ξέχασε» επιπλέον ότι ο ίδιος ήταν εκλεγμένος βουλευτής μαζί με τον κ. Καμμένο στο ίδιο κόμμα, το οποίο κράτησε μια άκρως αντιπατριωτική στάση το 2010, όταν η χώρα ήταν έτοιμη να πτωχεύσει.

Αλλά εάν δεν σέβεται ο κ. Μητσοτάκης την παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οφείλει να σέβεται ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος ενός κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ενός κόμματος που παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ, οι ηγέτες του συμπεριφέρονταν πάντα με ευπρέπεια κι όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχέση με την πρόσφατη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023 στην Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν είναι καθόλου καλή. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, προχθές στη Βουλή, περηφανευόταν για τη μεγαλύτερη «μείωση χρέους» στην Ευρωζώνη.

«Ξέχασε», όμως, να αναφερθεί:

  • στα 29 δισεκατομμύρια κρατικών εγγυήσεων που δεν καταγράφονται ούτε στον φετινό Προϋπολογισμό,
  • στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ που το Ελεγκτικό Συνέδριο κατατάσσει ως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα τελωνεία και ούτε αυτά φαίνονται,
  • στις μεταχρονολογημένες μεταθέσεις πληρωμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που επιβαρύνουν και αυτά με την σειρά τους τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Συνεπώς, έχουμε πάλι από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ μια προσπάθεια «δημιουργικής λογιστικής», που καλύπτει ένα κρυφό χρέος που θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα, όπως το 2007-2009, όταν και πάλι κυβερνούσε η ΝΔ.

Παράλληλα, τόνισε ότι:

Το μέτρο του «Food pass» είναι καθαρά προεκλογικό.

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι με το 10% των δαπανών για τα τρόφιμα «πατσίζει» τον πληθωρισμό και λύνει το πρόβλημα, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Νοέμβριο βρίσκονταν ήδη στο 12,8%.

Πληθωρισμός που αυξήθηκε ακόμη και το Νοέμβριο, το μήνα δηλαδή που εφαρμόστηκε το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού, αυξάνεται επί επτά συνεχόμενους μήνες και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προκλητική απουσία ελέγχων στην αγορά, με τα μόνα πρόστιμα από τη ΔΙΜΕΑ να είναι αυτά που επιβάλλονται παραμονή των εμφανίσεων του Πρωθυπουργού στη Βουλή, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2023 από το ΠΑΣΟΚ:

Έχουμε πλήρη και ριζική διαφωνία με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, γιατί θεωρούμε ότι επιδεινώνουν την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος και το σθένος να ψηφίζουμε κάθε μέτρο που είναι στην σωστή κατεύθυνση ή προς όφελος των πολιτών, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση το εισηγείται.

Το πράξαμε στο ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, όταν το ΠΑΣΟΚ στήριξε τις αμυντικές συμφωνίες και τον εκσυγχρονισμό των εξοπλιστικών μας συστημάτων, πιστό στην ιστορία και το καθήκον του ως το μόνο γνήσιο πατριωτικό κόμμα στη χώρα.