Categories: Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: «Μόλις δύο πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε τρόφιμα μέσα σε τρεις μήνες από το Υπουργείο Ανάπτυξης»

Share

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή ”Πρωινές Διαδρομές’ με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου.

Για τα φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που πλήττουν το εισόδημα των καταναλωτών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών για τη βιομηχανία, όπως και τη μεγάλη άνοδο του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Ενώ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά ανάλογα ζητήματα-στον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία-η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει τη θέληση να τα αντιμετωπίσει.

Βάσει ερευνών, τα προϊόντα διατροφής παρουσίασαν αυξήσεις πάνω από 40% το 2022, ενώ στην αγορά τροφίμων  βλέπουμε ότι το ίδιο προϊόν προσφέρεται σε μεγαλύτερη τιμή και σε μικρότερη ποσότητα. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση τιμής βάσει του νόμου που ψηφίστηκε και δεν γίνονται έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Συνταξιούχοι και μισθωτοί, αλλά και το σύνολο σχεδόν της μεσαίας τάξης, βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται διαρκώς, ενώ το εισόδημά τους απομειώνεται.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ελέγχους στην αγορά για αισχροκέρδεια στις τιμές των τροφίμων, με συνέπεια οι καταναλωτές να νιώθουν απροστάτευτοι.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο έχει επιβάλει, μόλις, δύο πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες: το ένα την παραμονή της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για την ακρίβεια προς τον κ. Μητσοτάκη και το δεύτερο την παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει επιτέλους η αρμόδια υπηρεσία ΔΙΜΕΑ να προβεί σε  ουσιαστικούς ελέγχους που θα αφορούν την αισχροκέρδεια στην αγορά και όχι μόνο τα απομιμητικά προϊόντα ή την εφαρμογή αγορανομικών διατάξεων, όπως η συγκεκριμένη υπηρεσία συνηθίζει.

Σε σχέση με το θεσμικό ανάχωμα για την αποφυγή εισόδου ακροδεξιών κομμάτων και κακοποιών στοιχείων στη Βουλή, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Μέλη εγκληματικών οργανώσεων, με πολιτικό μανδύα, πατούν πάνω στην αγωνία και την αγανάκτηση του κόσμου, προσπαθώντας να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Η δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει, με απόλυτα θεσμικό τρόπο και με σεβασμό στο Σύνταγμα να φράξουν το δρόμο στα εγκληματικά στοιχεία που με τη μορφή ναζιστικών μορφωμάτων προσπαθούν να εισέλθουν και πάλι  στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ακόμα και στις πιο έντονα φορτισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου της κρίσης, όταν η Χρυσή Αυγή έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο εντός και εκτός κοινοβουλίου, από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου υπήρχε άμεση, ομόθυμη και μετωπική καταδίκη της δράσης της.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο συνεννόησης και καταδίκης αυτών των ακραίων και επικίνδυνων πρακτικών θα πρέπει να καταλήξουμε και τώρα.