WEB tv Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: «Οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, η κυβέρνηση στον κόσμο της»

Δελτίο τύπου.
Ακούστε το άρθρο

Την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας  και άλλων περιοχών, καθώς και την αδυναμία της να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις και να αποφασίσει δράσεις στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς, επιβεβαίωσε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε προβλήματα, όπως:

-Η χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος που κινείται κάτω από το κόστος παραγωγής.

-Η αδυναμία απορρόφησης της σταφίδας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

-Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου των τιμών στο πετρέλαιο, στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν έτυχε αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων την περίοδο της πανδημίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απέναντι στις επισημάνσεις του κ.Κατρίνη αλλά και στα υπαρκτά προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών , επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα αφού:

-Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών.

-’’Βάφτισε’’ ως μέτρο ενίσχυσης τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δικαιούνται, καθώς και αυτά των επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν σε σταφιδοπαραγωγούς στην Ηλεία (300.000 ευρώ που δόθηκαν σε 192 παραγωγούς)!

-Έδειξε απροθυμία να υποβάλλει αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημίωση λόγω covid, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγωγές διεξάγονται κανονικά και έχουν αυξηθεί, παρά το ότι το ίδιο το υπουργείο σε έγγραφη απάντησή του παραδέχεται ότι τα μεγάλα αποθέματα (που έχουν συνέπεια στην πτώση της τιμής) έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

-’Εδειξε άγνοια της πραγματικής κατάστασης, κάνοντας λόγο για ‘’ανοιχτές τιμές’’ στη σταφίδα, ενώ η τιμή κατρακυλά ως και τα 50 λεπτά από 1,55-1,60 πέρυσι.

-Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε σκέψη της κυβέρνησης να απορροφήσει ποσότητες σταφίδας για διάθεση σε δημόσιες δομές, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και αποφάσεις

‘’Αναρωτιέμαι  αν υπάρχει κυβέρνηση που λειτουργεί υπέρ των αγροτών ή εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κερδίζει χρόνο με αόριστες υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που οι σταφιδοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση και οδηγούνται σε αδιέξοδο’’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης στην τοποθέτησή του.

Όλη η επικαιρότητα