Categories: Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην ιστορία μας, όχι στην προεκλογική σπέκουλα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ»

Share

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

Για το ζήτημα της εμπλοκής βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε φαινόμενα κατάχρησης δημοσίων πόρων,  ο επικεφαλής της Κ.Ο. του  ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάτσης και ο κ. Χειμάρας χρησιμοποίησαν την προνομιακή θέση τους, ως βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να αποκομίσουν γρήγορα και εύκολα κέρδη .

Ο κ. Πάτσης πήρε ένα δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, το οποίο αξιοποίησε για να αγοράσει δάνεια και να πιέσει δανειολήπτες με την απειλή πλειστηριασμών, ακόμα και πρώτης κατοικίας. Ο κ. Πάτσης παραμένει στους βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο στον κυβερνητικό προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2022. Συνεπώς, ο κ. Πάτσης, με βάση την ψήφο του, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που νομιμοποιούν και συμφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για το 2023.

Το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο στην περίπτωση του κ. Πάτση, όσο και στην περίπτωση του κ. Χειμάρα επέδειξε καθυστερημένα πολιτικά αντανακλαστικά και μόνο κατόπιν της γενικής κατακραυγής της κοινής γνώμης.

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε:

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, τα 63 από τα 64 προϊόντα που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει, αυξήθηκαν μέσα στο 2022 κατά μέσο όρο 20%, ενώ το επόμενο διάστημα επίκεινται και νέες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως π.χ. τα μακαρόνια, ύψους μέχρι και 30%.

Η κυβέρνηση αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις, κρύβεται πίσω από την ‘’εισαγόμενη’’ ακρίβεια και δυσκολεύεται πολύ στο να παίρνει αποφάσεις.

Η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για την ‘’συγκράτηση’’ της ακρίβειας, ενώ  οι πολίτες βιώνουν κύμα αυξήσεων σε πολλά αγαθά, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα τον μήνα Νοέμβριο να έχει εκτοξευτεί στο 15%, ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και πολύ καιρό προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ  στα βασικά είδη διατροφής, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά και την αισχροκέρδεια έχει μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα για την τσέπη  των καταναλωτών.

Για την πρόταση ρύθμισης των χρεών της πανδημίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:

Είναι ξεκάθαρη η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, ύψους μόλις 9 δις ευρώ, όταν το συνολικό ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 270 δις ευρώ.

Συνεπώς, η επίσημη πρόταση ρύθμισης των χρεών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά μόνο το 2,5% του χρέους της χώρας…

Για το θέμα του πολιτιστικού θησαυρού της Ακρόπολης που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε πως:

Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, και της Μελίνας Μερκούρη, προσωπικά, ήταν να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που πραγματικά ανήκουν: στην Ιστορία, στην αιωνιότητα και στον Ελληνισμό.

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα πανεθνικό, διαχρονικό αίτημα και η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με όρους εθνικής συνεννόησης.

Θα πρέπει, βέβαια, να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος και η μεθοδολογία επιστροφής τους στη χώρα μας.

Αυτό είναι ένα αίτημα που μας ενώνει και δεν προσφέρεται ως θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή εκμετάλλευσης από την ΝΔ.