Ελλάδα

Μιχαήλ Τουρούτσικας: Αυτός είναι ο 29χρονος νεκρός πιλότος – Είχε καταγωγή από την Αρκαδία

Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος.
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη» είναι η μέρα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ανασύρθηκε νεκρός μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του F-4 Phantom II της 338 Μοίρας, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση έχοντας απογειωθεί νωρίτερα από την 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.

Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας αν και νεαρός σε ηλικία, θεωρούνταν ικανότατος χειριστής και με προοπτικές. Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος.

Δυστυχώς, η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των Ιπταμένων ηρώων.

Το μαχητικό κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Το χρονικό της πτώσης του F-4 Phantom

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι δύο χειριστές είχαν ενημερώσει νωρίτερα για βλάβη στο μαχητικό τους, λαμβλάνοντας εντολή για άμεση εγκατάλειψη του αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη και οι δύο πιλότοι μας δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του μαχητικού:

Οι εκτιμήσεις για τεχνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο E.A. Κωνσταντίνο Ιατρίδη σε συνέντευξή του στο CNN Greece, πιθανά αίτια της πτώσης, σημειώνει πως αυτά είναι «είτε να έχει κάποια βλάβη το αεροπλάνο και να μην πρόλαβαν να αντιδράσουν, είτε να επηρεάσει ο καιρός, η θάλασσα, η χαμηλή ορατότητα, είτε ακόμα και ένα πιθανό σφάλμα χειριστή».

Η επιβεβαίωση της τραγωδίας

Ανείπωτη τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία νεκρός είναι ο ένας από τους δύο χειριστές του F-4 Phantom, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο χειριστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση νεκρός είναι ο 29χρονος συγκυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον 31χρονο κυβερνήτη, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη,
Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Χαρδαλιάς: Δύσκολη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πράγματι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη τη χώρα. Εξελίσσεται μία γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή. Νομίζω οι σκέψεις μας, οι ευχές μας και κυρίως οι προσευχές μας είναι με τους πιλότους μας, με τις οικογένειές τους και ελπίζουμε ότι σύντομα οι έρευνες θα ολοκληρωθούν με θετική έκβαση», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όλη η επικαιρότητα