Πολιτισμός

Μιχάλης Φυσεντζίδης: Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μιλάει στην «εφ. Πατρίς»

«Αν θέλουν κάποιοι να ανάβουν φλόγες, ας το κάνουν, χωρίς βέβαια να χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς όρους και τα σύμβολα, ούτε καν ως απλή αναφορά…», λέει ο Μιχάλης Φυσεντζίδης, ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», για τους στόχους και το όραμά του.

Λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας για τη νέα περίοδο, ο νέος πρόεδρος, μιλά για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά του, αλλά και για την ανάγκη, όλα τα μέλη της Ε.Ο.Ε να δουλέψουν «μαζί και ενωμένοι», για το καλό του Ολυμπιακού και αθλητικού κινήματος της χώρας, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Ε.Ο.Ε Σπύρο Καπράλο για εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Μιλά για την ιδιαίτερη «δυναμική» της Αρχαίας Ολυμπίας και σημειώνει ότι η Ακαδημία πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στους κατοίκους της περιοχής. Υπόσχεται τέλος να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς.

Τι σημαίνει για εσάς η ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας;

«Αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και είναι αναμφίβολα η κορυφαία θέση που έχω καταλάβει στην καριέρα μου ως αθλητικός παράγοντας. Το θετικό είναι ότι για μένα η ΔΟΑ δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί συνέχεια των τελευταίων οκτώ ετών που διετέλεσα Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας και θα εργαστώ βάσει της εμπειρίας που ήδη έχω αποκτήσει. Να ξέρετε ότι έχω αντιληφθεί την ευθύνη που ανέλαβα και υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΟΑ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το μορφωτικό ίδρυμα της παγκόσμιας Ολυμπιακής οικογένειας»

Ποιες ήταν οι συμβουλές του προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου για τα νέα σας καθήκοντα;

«Καταρχήν μου δίνετε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει από τότε που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Συγκεκριμένες συμβουλές δεν μου έδωσε, άλλωστε έχουμε καθημερινή επικοινωνία, απλώς μου είπε ότι πρέπει να εκπληρώσω στο ακέραιο τις προσδοκίες των μελών της Ολομέλειας της ΕΟΕ, που ομόφωνα με επέλεξαν για τη θέση του Προέδρου της ΔΟΑ»

Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που έχετε θέσει, με την έναρξη της νέας περιόδου εργασιών;

«Επειδή όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα των Συνόδων έχει βγει και οριστικοποιηθεί από πέρσι, εμείς θέλουμε να φέρουμε εις πέρας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όλο τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την επερχόμενη περίοδο. Προσδοκούμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλες τις προγραμματισμένες Συνόδους και φυσικά στην εκπλήρωση των προσδοκιών που έχουν οι συμμετέχοντες. Μην ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όταν φεύγουν από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρουν στην καρδιά και το μυαλό τους, ένα κομμάτι της Ελλάδας και μεταβάλλονται στους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία η Ολυμπιακή οικογένεια θα αντλήσει το δυναμικό της και πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να προσφέρουν και αυτοί στη γενικότερη προσπάθεια για αναβάθμιση και αναμόρφωση του Ολυμπιακού κινήματος»

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει στον – μέχρι σήμερα – τρόπο λειτουργίας της Δ.Ο.Α.;

«Δεν θεωρώ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει καθώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τον πρώην Πρόεδρο Ισίδωρο Κούβελο, ειδικά την προηγούμενη τετραετία. Εμείς που παραλάβαμε τη «σκυτάλη», πρέπει να συνεχίσουμε τον τρόπο λειτουργία της ΔΟΑ και να τον βελτιώσουμε, όπου ενδεχομένως χρειάζεται. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν το προνόμιο να διαμένουν σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Η άμεση συνεργασία με το τοπικό στοιχείο μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη λειτουργία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας»

Θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να μιλάμε για 12μηνη λειτουργία της Ακαδημίας; Κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ο κ.Φυσεντζίδης με τον μεγαλοεπιχειρηματία Gordon Tang, ο οποίος έχει συμφωνήσει να στηρίξει την Ακαδημία και το έργο της, με μια γενναία χορηγία

«Είναι ένας μεγάλος όσο και δύσκολος στόχος, που αν επιτευχθεί όμως, θα αλλάξει κυριολεκτικά όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή αλλά ολόκληρο το Νομό Ηλείας. Φανταστείτε, εάν καταφέρουμε ώστε η ΔΟΑ να προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τι ζωή θα δώσουν σε όλη την Αρχαία Ολυμπία και τις γύρω περιοχές. Βέβαια δεν πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες καθώς βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η ανακαίνιση του μεγαλύτερου μέρους της πλειοψηφίας των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ, ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν και τους κρύους μήνες. Το ποσό που χρειάζεται είναι πραγματικά μεγάλο και δεν ξέρω εάν υπάρχουν χορηγοί να το προσφέρουν. Επίσης πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό, το οποίο μου δίνετε την ευκαιρία να το ευχαριστήσω γιατί τα τελευταία χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουν υπερβάλλει εαυτούς, δουλεύοντας σε εξαντλητικά ωράρια

Μπορούν να βρεθούν πόροι για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων;

«Το ποσό επειδή είναι πραγματικά μεγάλο, μπορεί να βρεθεί μόνο από ιδιωτικές χορηγίες. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν εντάσσεται και η συνάντηση που είχα στην Ταϊλάνδη με το μεγαλοεπιχειρηματία Gordon Tang. Συζήτησα μαζί του και του ζήτησα να συνεχιστεί η συμφωνία που είχε κάνει για τη χρηματοδότηση της Ακαδημίας με την προηγούμενη διοίκηση και ήταν ιδιαίτερα θετικός. Με διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στήριξη της ΔΟΑ και θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Ιδρύματος που θα αναλάβει το ακαδημαϊκό κομμάτι της «on line» εκπαίδευσης για τους φοιτητές Πανεπιστημίων στην Κίνα, ξεκινώντας από τη γενέτειρα του. Εμείς μάλιστα θα του προτείνουμε να μην περιοριστεί σε φοιτητές Πανεπιστημίων αλλά να εφαρμοσθεί και σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ήδη, ακαδημαϊκοί συνεργάτες μας έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση του συγκεκριμένου προγράμματος που θα πάρει κάποιο καιρό βέβαια,  αλλά θα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα το οποίο μάλιστα θα αναδεικνύει το ρόλο και τη σημασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας»

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου τους ΔΟΑ. Τι παραπάνω πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

«Οι μελλοντικές δράσεις της ΔΟΑ πρέπει να στοχεύσουν στην ανάδειξη δύο τομέων: Ο πρώτος αφορά νέες διευρυμένες ακαδημαϊκές δράσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και ο δεύτερος τη διοργάνωση παλαιότερων συνόδων της Ακαδημίας που για διαφορετικούς λόγους είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά στις ακαδημαϊκές δράσεις να σας αναφέρω ενδεικτικά αυτά που προγραμματίζουμε και είναι: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συμμετέχοντας στο Erasmus Mundus, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ καθώς και Διεπιστημονικό Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα της ΔΟΑ με ελληνικά πανεπιστήμια. Στον τομέα της αναβίωσης παλαιότερων συνεδρίων ενδεικτικά σας αναφέρω τη διοργάνωση Διεθνούς Συνόδου Αθλητικών Συντακτών που έγινε για τελευταία φορά το 2009 και Διεθνούς Συνόδου Ολυμπιονικών που σταμάτησε το 2011»

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών, πιστεύετε ότι έχει πλήξει την εικόνα της χώρας στο Ολυμπιακό Κίνημα;

«Για να είμαι ειλικρινής μερικά από όσα έγιναν αναφορικά με τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως οι προσφυγές στα δικαστήρια και η αποχή συναδέλφων από τη ψηφοφορία, έριξαν σκιές στο Ολυμπιακό κίνημα της χώρας, όχι τόσο σε σχέση με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όσο με το πως οι ίδιοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τη λειτουργία και το ρόλο της ΕΟΕ. Εγώ, όμως, θέλω να τα αφήσω όλα πίσω και να καλέσω όλα τα μέλη της ΕΟΕ, όπως ήδη έχει κάνει και ο Σπύρος Καπράλος, να δουλέψουμε μαζί, ενωμένοι, για το καλό του Ολυμπιακού και του αθλητικού κινήματος στη χώρα. Δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνάει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο» που έφερε τόσες επιτυχίες στην πατρίδα μας, αλλά και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή»

Τα τελευταία χρόνια, πολλές αθλητικές διοργανώσεις επιδιώκουν να ανάψουν μια «ολυμπιακή φλόγα» επιζητώντας ίσως λίγη «λάμψη» από Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποια η άποψή σας;

«Σε μία ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία όπως είναι η δική μας δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αποκλεισμούς και απαγορεύσεις. Αν θέλουν κάποιοι να ανάβουν φλόγες, ας το κάνουν χωρίς βέβαια να χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς όρους και τα σύμβολα, ούτε καν ως απλή αναφορά. Ολυμπιακή Φλόγα είναι η φλόγα που ανάβει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία για τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Όλες οι υπόλοιπες τελετές δεν έχουν καμία σχέση με την Ολυμπιακή Φλόγα και είμαι σίγουρος ότι στη συνείδηση των ανθρώπων καμία άλλη τελετή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μεγαλείο και το κύρος, της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας»

Όταν φτάνετε στην Αρχαία Ολυμπία, νιώθετε αυτή την «περιβόητη» δυναμική για την οποία μιλούν όλοι;

«Τελευταία φορά που ταξίδεψα στην Αρχαία Ολυμπία ήταν πριν από δύο μήνες για να δω ξανά τις εγκαταστάσεις και πιστέψτε με, ένιωσα τα ίδια συναισθήματα που αισθάνομαι κάθε φορά που αντικρίζω αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Είναι λογικό όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, λόγω της καθημερινότητας, να μην νιώθουν τα ίδια, αλλά θέλω να σας πληροφορήσω ότι όποιος είναι επισκέπτης, κάθε φορά που περπατά στο μέρος αυτό, συγκλονίζεται από την απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής και πλημμυρίζεται από συναισθήματα που γεννιούνται από την ιστορία και την κληρονομιά της»

Όλη η επικαιρότητα