Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Χωρίς αντίκρισμα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων

Ακούστε το άρθρο

Πρακτικά εκτός των μέτρων ρευστότητας οι επαγγελματίες της Ηλείας

Αόριστες υποσχέσεις για ειδική νομοθετική ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από τα ‘’πυρόπληκτα’’ δάνεια έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη.

Ο κ. Ζαββός επανέλαβε αυτό ακριβώς που είχε εγγράφως υποσχεθεί και ο κ. Σκυλακάκης στις 26/11/2019, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και το οποίο ουδέποτε έγινε. Δικαιολόγησε, μάλιστα, την καθυστέρηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, χωρίς να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της ώστε να ρυθμιστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των Ηλείων ‘’πυρόπληκτων’’ δανειοληπτών σε 120 δόσεις.

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε από την κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις των πυρόπληκτων δανείων, ώστε οι επαγγελματίες της Ηλείας να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαλεία ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας), τα οποία τρέχουν τώρα και  από τα οποία είναι αποκλεισμένοι. Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε να ενταχθούν και τα πυρόπληκτα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα στο καθεστώς των ‘’κόκκινων’’ δανείων που θα επιδοτηθούν από το κράτος για 9 μήνες (πληττόμενοι από κορωνοϊό), σύμφωνα με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρίνης επανέλαβε την απροθυμία των τραπεζών να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις στους ‘’πυρόπληκτους’’ δανειολήπτες εντός του 2019 (όσο ίσχυαν οι εγγυήσεις του δημοσίου), θέτοντας ερωτήματα για το πόσες τέτοιες ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν και πόσα αιτήματα για καταπτώσεις των εγγυήσεων υποβλήθηκαν από τις τράπεζες και έγιναν δεκτά, χωρίς να πάρει απάντηση.

Ο Ηλείος βουλευτής στηλίτευσε τη στάση των τραπεζών, οι οποίες μεταφέρουν εκτός από τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια και εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια με μικρή καθυστέρηση στις εταιρείες διαχείρισης (funds) για να τα διαχειριστούν, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία μιας ‘’bad bank’’, εναλλακτικά των τιτλοποιήσεων του ‘’Ηρακλή’’.

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε:’’ Η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες υπόσχεται λύση στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων, χωρίς να κάνει κάτι. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών της Ηλείας πάλεψε να σταθεί όρθια στην κρίση, αλλά σήμερα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του δημοσίου. Οι τράπεζες, επιτέλους, να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να ρυθμίσει τις οφειλές του, να τύχει της επιδότησης δανείου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και να αποκτήσει πρόσβαση στη ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους’’

Όλη η επικαιρότητα