Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια

Ακούστε το άρθρο

Η 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, είναι η παγκόσμια μέρα γιορτής για το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πρέπει να είναι αυτονόητη. Η διασφάλισή αυτής της ένταξης είναι η ένδειξη της στάθμης του πολιτισμού και του ανθρωπισμού από την πολιτεία.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αποτελεί ουσιαστικά την ομπρέλα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, τη στιγμή που η πολιτεία αδυνατεί να σταθεί δίπλα στο μεγάλο αυτό τμήμα του πληθυσμού και να εξαλείψει τη διάκριση και τον αποκλεισμό.
Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδικούν το δικαίωμα στο αυτονόητο, στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Μια πλειάδα από δίκαια αιτήματα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τα οποία αφορούν σε φορολογικές και οικονομικές διευκολύνσεις εν μέσω κρίσης δε βρίσκουν ανταπόκριση από την κυβέρνησης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και ο συνυπολογισμός των αναπηρικών επιδομάτων στα εισοδηματικά κριτήρια. Η εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος στα ΑμεΑ, παραμείνει μια άδικη ρύθμιση, καθώς εξαιρεί πάρα πολλά άτομα με αναπηρία, όπως τους ανασφάλιστους και τους φιλοξενούμενους.

Αποτελεί χρέος μιας συντεταγμένης πολιτείας μας η λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Μέτρα που θα ανακουφίζουν και θα δίνουν προοπτική για επαγγελματική και κοινωνική ένταξη σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
Με ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της πολιτείας Μέτρα που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση- κυριολεκτικά και μεταφορικά- σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο για όλους. Η διασφάλιση του δικαιώματος αυτού είναι ευθύνη όλων μας. Ας το προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Μιχάλης Κατρίνης  

Οδοντίατρος 

Πρώην βουλευτής νομού Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα