Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Εκτός προγράμματος εκατοντάδες νέοι αγρότες – ‘’Όμηροι’’ της γραφειοκρατίας που δημιούργησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

«Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού πολλών πραγματικών υποψηφίων προς ένταξη στο μέτρο των Νέων Αγροτών, οι οποίοι κατέχουν κηπευτικές καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, αφού το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε «μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά»
Ακούστε το άρθρο

«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και γεωπόνων μελετητών, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεωργαντά στο ρόλο του …«Πόντιου Πιλάτου», σε σχέση με το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που κατά τα φαινόμενα αφήνει εκτός, εκατοντάδες παραγωγούς της Ηλείας.

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού πολλών πραγματικών υποψηφίων προς ένταξη στο μέτρο των Νέων Αγροτών, οι οποίοι κατέχουν κηπευτικές καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, αφού το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε «μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά».

Έτσι, βάσει σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα τελικά αξιολογούνται με την τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Με την μέθοδο αυτή, όμως, αδικούνται όσοι προετοίμασαν τον φάκελο υποψηφιότητάς τους επενδύοντας σε καλλιέργειες κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, προσδοκώντας να αξιολογηθούν ως έχοντες θερμοκηπιακή καλλιέργεια, όπως έγινε το 2016 και το 2018, αλλά τώρα – με κατοπινή απόφαση του Υπουργείου – θα αξιολογηθούν ως κάτοχοι υπαίθριας καλλιέργειας, στερούμενοι έτσι πολλών μορίων και μαθηματικά οδηγούμενοι σε αποκλεισμό από το Πρόγραμμα.

Ξεκάθαρα εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, όπως ξεκάθαρα τίθεται ένα τεράστιο θέμα για τους πραγματικούς αγρότες της Ηλείας αλλά και άλλων περιοχών, που συνεισφέρουν σημαντικότατα στο εθνικό εισόδημα και οδηγούνται σε αδιέξοδο, από την ανικανότητα του Υπουργείου να αποκλείσει ΜΟΝΟ αυτούς που πραγματικά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα κενά της προκήρυξης.

Οι διοικητικές και διαχειριστικές ανεπάρκειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στερούν πολύτιμους πόρους από τους νέους αγρότες, παρότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κι εγώ προσωπικά είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη από τον περυσινό χειμώνα με δύο σχετικές μας ερωτήσεις στη Βουλή.

Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπου ο πρωτογενής τομέας βάλλεται από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και η κοινωνία αγωνιά για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, ένας υπουργός που υπόσχεται ότι το ζήτημα θα …«επαναεξεταστεί», απλά δεν επαρκεί.

  

Όλη η επικαιρότητα