Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντα για το Πάτρα-Πύργος, αδιαφορώντας για τους πολίτες της Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη κατά σειρά ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης για την εξέλιξη του έργου Πάτρα-Πύργος με αφορμή την ενημέρωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε δημοσιογράφους.

Ο βουλευτής Ηλείας ζητά αναλυτική και θεσμική ενημέρωση για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει πως δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, το κόστος των αποζημιώσεων που θα προκύψουν από τις απαιτήσεις των αναδόχων, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τους χρήστες.

Ο κίνδυνος να απενταχθεί το έργο και να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι μεγάλος, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του οδικού άξονα και για το λόγο αυτό, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής ζητά να ενημερωθούν οι πολίτες:

α) για το εκτιμώμενο κόστος των αποζημιώσεων που θα απαιτηθεί να καταβληθούν και για το χρόνο της δικαστική διαμάχη που θα χρειαστεί, στην περίπτωση που προκριθεί οποιαδήποτε λύση εκτός από την υφιστάμενη και

β) για το πρόσθετο κατασκευαστικό κόστος που θα προκύψει στην περίπτωση που επιλεγεί η ανάθεση σε παραχωρησιούχο, καθώς και το κόστος των  διοδίων που θα προκύψει αποκλειστικά από τον συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής.

Ο Μιχάλης Κατρίνηςυπενθυμίζει την αντίθεση των φορέων της Ηλείας για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και δηλώνει πως «η κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντα για το Πάτρα-Πύργος.Το μόνο αποτέλεσμα που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι η εγκατάλειψη του έργου, η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, σε εξώδικα των αναδόχων εταιρειών και ενδεχόμενο νέων προσφυγών με επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου πάνω από 10 εκ. ευρώ, στην καταστροφή αρκετών τεχνικών έργων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και τελικά στην  απομόνωσης της Ηλείας και της Δυτικής Πελοποννήσου από την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.»

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 05-11-19

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


ΘΕΜΑ: Αναλυτική ενημέρωση για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το έργο ‘’Πάτρα-Πύργος’’

 

Κύριε υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 813/23/9/19 ερώτησής μου που παρέμεινε αναπάντητη, επανέρχομαι στο μείζον για την Ηλεία θέμα της υλοποίησης του αυτοκινητοδρόμου ‘’Πάτρα-Πύργος’’.

Σε πρόσφατη ενημέρωση που κάνατε στους δημοσιογράφους, αναφερθήκατε στις τρεις διαφορετικές προτάσεις που έχετε καταθέσει, προκρίνοντας την ανάθεση του έργου σε παραχωρησιούχο, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι αν το έργο συνεχιστεί ως έχει θα συρθεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Παρά το ότιόλα τα δημοτικά συμβούλια της Ηλείας έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις για τη άμεση ολοκλήρωση του έργου και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων για τις 5 από τις 8 εργολαβίες, δεν έχετε ως σήμερα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις σας, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, το κόστος των αποζημιώσεων που θα προκύψουν από τις απαιτήσεις των αναδόχων, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τους χρήστες.

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, εσείς ο ίδιος επισημαίνετε τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο και να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αν συνεχιστεί η υφιστάμενη διαδικασία για την υλοποίηση του έργου,την ίδια στιγμή που παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα απαιτηθείγια τη δρομολόγηση και εφαρμογή των λύσεων που προτείνετε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος των αποζημιώσεων που θα απαιτηθεί να καταβληθούνκαι ο χρόνος της δικαστικής διαμάχης που θα χρειαστεί,στηνπερίπτωση που προκριθεί οποιαδήποτε λύση εκτός από την υφιστάμενη με τις 8 εργολαβίες;
  2. Ποιο είναι το πρόσθετο κατασκευαστικό κόστος που θα προκύψει στην περίπτωση που επιλεγεί η ανάθεση σε παραχωρησιούχο, καθώς και το κόστος των διοδίων που θα επιβαρύνουν τους χρήστες του οδικού άξονα,οφειλόμενοαποκλειστικά στον συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής.

O ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Όλη η επικαιρότητα