Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Η Νέα Δημοκρατία δε διαπραγματεύεται το ρόλο του υπερταμείου για την πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Ακούστε το άρθρο

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

  • Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις χειρότερες συμφωνίες από συστάσεως ελληνικού κράτους για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ανεξαρτησία.
  • Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επαναδιαπραγματευτεί την πολύ κακή αυτή συμφωνία, σε μια εποχή που αναθεωρούνται τόσο οι αυστηροί όροι δημοσιονομικής εποπτείας του παρελθόντος όσο και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.
  • Την ίδια στιγμή που οι ισχυρές χώρες του βορρά ενισχύουν οικονομικά τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους για να τις προστατεύσουν από εξαγορές από τρίτες χώρες, η χώρα μας καλείται να συνεχίσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων χωρίς καμία αναπτυξιακή ή εθνική προοπτική.
  • Μόνη λύση αποτελεί η μετατροπή του Υπερταμείου από ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, σε ταμείο αξιοποίησής της.
  • Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται από δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια,λογοδοσία, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αξιοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος
  • Χρειάζεται να καταρτιστούν μεσοπρόθεσμα εθνικά σχέδια για την προώθηση των επενδύσεων στους κρίσιμους ενεργειακούς τομείς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας που θα επικαιροποιούνται ετησίως από τη Βουλή.
  • Να αναζητηθούν συμπράξεις με επενδυτές, μέσω κυρίως αναθέσεων πεδίων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς να παραχωρείται η συνολική δημόσια συμμετοχή.
  • Η αξιοποίηση των 24.000 ακινήτων αγροτικής γης της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των νέων αγροτών σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας ανακτά το χαμένο έδαφος και καλείται να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Όλη η επικαιρότητα