Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία – Αόριστες εξαγγελίες και αναπάντητα ερωτήματα από τον υπουργό Οικονομικών

Ακούστε το άρθρο

Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε  αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία με το Ν.3869/2010 που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα.

Ο βουλευτής τόνισε ότι αντί να δεχθεί η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στις 22 Απριλίου για πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας, με πρόβλεψη και για τους δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμα δάνεια μέχρι 31 Μαρτίου 2020, προχώρησε απλώς σε παράταση του αποτυχημένου νόμου 4605/2019 του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει:

  • εάν θα δεχτεί σύσταση διακομματικής επιτροπής για προστασία πρώτης κατοικίας και νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής και δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΝΔ, ή θα συζητά μόνο με τις τράπεζες,
  • πόσους και ποιους περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του περί επιδότησης δανείου,
  • αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του 2020
  • αν θα μειώσει τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα δήλωσε:

«Ο υπουργός περιορίστηκε σε αόριστες εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα για την πρώτη κατοικία, ενώ δεν απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ομολόγησε την αποτυχία του νόμου 4605/19, με τον οποίο έχουν γίνει μόλις 830 ρυθμίσεις μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας. Αντί ενός νέου προστατευτικού πλαισίου για τους αδύναμους δανειολήπτες, προέκρινε τις ρυθμίσεις με τράπεζες και funds, μιλώντας για 210.000 ‘’επωφελείς’’ ρυθμίσεις δανείων το τελευταίο 9μηνο, από τα οποία χιλιάδες έχουν εν τω μεταξύ ‘’ξανακοκκινίσει’’.  Δεν γνωρίζει πόσους δανειολήπτες αφορά τελικά το πρόγραμμα-γέφυρα με επιδότηση δανείου, που ο ίδιος εξήγγειλε για όλους τους δανειολήπτες! Δεν απάντησε αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2020. Δεν απάντησε τι θα κάνει με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών για ηλεκτρονικές πληρωμές, όταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες έχουν αυξηθεί 25% λόγω κορωνοϊού».

Τέλος ο κ. Κατρίνης, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να διεκδικεί δίκαιες λύσεις και ένα αποτελεσματικό και σταθερό πλαίσιο προστασίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, που όπως προβλέπεται θα αυξηθούν λόγω των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού.

Όλη η επικαιρότητα