Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: “Να εισακουστούν επιτέλους οι προτάσεις τωνπαραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών “

Για το φλέγον ζήτημα σχετικά με τις προκηρύξεις των αδειών των παραγωγών μια φορά τον χρόνο,επισήμανε ότι αυτή η απόφαση θα τους θέσει στην πράξη εκτός λαϊκών καθώς και η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές.
Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που επέρχονται στη νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, τονίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να δείξει ευαισθησία στις προτάσεις και να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των παραγωγών και των πωλητών.

Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές όπως και οι παραγωγοί είναι πάρα πολλά λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας, των χαμηλών εισοδημάτων, του αυξημένου κόστους παραγωγής αλλά και της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Για το φλέγον ζήτημα σχετικά με τις προκηρύξεις των αδειών των παραγωγών μια φορά τον χρόνο,επισήμανε ότι αυτή η απόφαση θα τους θέσει στην πράξη εκτός λαϊκών καθώς και η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «είναι απολύτως κατανοητή η αναστάτωση που έχει προκληθεί καθώς παραγωγοί και έμποροι, ενώ περίμεναν ότι το σχέδιο νόμου θα τους βοηθούσε να βελτιώσουν την κατάστασή τους, είδαν και διάβασαν διατάξεις που όχι μόνο δεν λύνουν κάποια από τα προβλήματά τους, αλλά αντίθετα τους δημιουργούν και καινούργια».

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικά, αλλά να κυμαίνονται με βάση τη βαρύτητα και σίγουρα να μην επιφέρουν απώλεια ή αναστολή της άδειας για μικρές παραβάσεις. Τόνισε, επίσης, ότι τον κίνδυνο για τους παραγωγούς από το μέτρο της ανάκλησης της άδειας για τη μη πώληση του 50% της δηλωθείσας ποσότητας.

Επιπλέον ο Ηλείος βουλευτής έθεσε τα ζητήματα:

  • Του χωροταξικού περιορισμού για τις άδειες, αφού οι όροι θα διαφέρουν ανά δήμο, λαϊκή ίσως και προϊόν
  • Της δυσκολίας καταχώρησης των τιμών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα από τους παραγωγούς
  • Της μετατροπής των αδειών παραγωγών σε επαγγελματικές, ζητώντας να μη χαθούν οι υπάρχουσες άδειες (παραγωγών και επαγγελματιών)

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τις προτάσεις των παραγωγών και εμπόρων ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός της λαϊκής αγοράς προς όφελος των καταναλωτών.

Όλη η επικαιρότητα