Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις σε έναν αγώνα που αξίζει να κερδηθεί»

Ακούστε το άρθρο

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις»

Ο Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο αποτελεί μια δημόσια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι σε μια συνθήκη ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας και πτώσης τζίρου στην πραγματική οικονομία, δεν μπορούμε να περιμένουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από το 2021. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία, σημείωσε ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν το επόμενο διάστημα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας, με τη πτώση τζίρου να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 50 δις ευρώ για το 2020.

Ειδικότερα, ο κος. Κατρίνης, σημείωσε ότι οι φωνές του κόσμου της αγοράς στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποτυχίας των προγραμμάτων ρευστότητας που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, η έλλειψη ρευστότητας ταλαιπωρεί τον κόσμο της αγοράς, δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία, εμποδίζει την ανάπτυξη, ακυρώνει σχέδια, και γεμίζει τις επιχειρήσεις με αγωνία για το σήμερα και το αύριο.

Σχετικά με τις μικροπιστώσεις, ο κος Κατρίνης υπογράμμισε ότι οι μικροπιστώσεις δεν καλύπτουν προφανώς το τεράστιο κενό ρευστότητας, ωστόσο ανταποκρίνονται στην ανάγκη της αγοράς για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Επεσήμανε ότι δάνειο δεν πρέπει να σημαίνει οικονομικό αδιέξοδο για τους δικαιούχους, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και σαφή στόχο τη στήριξη των αποκλεισμένων από το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι δυστυχώς το Νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει επαρκώς ότι οι δανειολήπτες δεν θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως τόνισε ο Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης, στηρίζει όποιο εργαλείο διευρύνει τις χρηματοοικονομικές υποδομές, ακριβώς γιατί αφουγκράζεται την αγωνία των φορέων, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που παρότι κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολογίας, κινδυνεύουν με δύο μήνες lockdown. “Στηρίζουμε τον αγώνα τους, έναν άνισο αγώνα που αξίζει να κερδηθεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών ο κος. Κατρίνης ανέφερε «Είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό, είναι κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο να απαιτούμε από τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Πολύ περισσότερο όταν το Τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, υποστηρίζεται ενεργά με την αναβαλλόμενη φορολογία, και στηρίζεται με 12 δις εγγυήσεις με το σχέδιο Ηρακλής.»

Ως προς το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι με 3 χρόνια καθυστέρηση ο Βουλευτής Ηλείας ανέφερε «Ως Κίνημα Αλλαγής επισημάναμε εγκαίρως το πρόβλημα και ζητήσαμε ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν εντελώς από τις άδικες επιβαρύνσεις 71.000 συνταξιούχοι που ένα πρωί είδαν εμβρόντητοι στον υπολογιστή τους χρεωστικά σημειώματα με παχυλά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η αναδρομική φορολόγηση συνεπάγεται ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη εξοφλήσει ή έχουν κάνει ρύθμιση, ενώ δεν προβλέπετε μια πιο μακριά περίοδο εξόφλησης.»

Τέλος, για τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια (γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού) ο κος. Κατρίνης επεσήμανε ότι αντί αυτός να καταργηθεί όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να τον αναστείλει τον αναστείλει μόνο για ένα έτος.

Όλη η επικαιρότητα